eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma

Párizs középületek dísztermeit nyitja meg télen a hajléktalanoknak – a nap hírei

Bajorországban az exit poll felmérések szerint a Keresztényszociális Unió kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette abszolút többségét. Jövőre egységesen havi százezer forintra nő a gyermekek otthongondozási díja. Szentté avatta a katolikus egyházfő VI. Pál pápát és Óscar Romero salvadori érseket.

Bajorországban a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Keresztényszociális Unió kapta a legtöbb szavazatot a tartományi választáson, de elvesztette abszolút többségét a müncheni törvényhozásban. A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette CSU a voksok 35,5 százalékát szerezte meg, szemben a 2013-as 47,7 százalékkal. A második helyen a Zöldek végeztek 18,5 százalékkal, a harmadik a jobboldali Szabad Választók pártja 11,5 százalékos eredménnyel. Az Alternatíva Németországért nevű tömörülés 11, a Szociáldemokrata Párt 10 százalékot szerzett.

Közép-Európa elvárja az Európai Bizottságtól, hogy megegyezéssel záruljanak az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a brit kormány és a visegrádi államok, valamint négy térségbeli ország külügyi vezetőinek angliai informális megbeszélésén elmondta: a térség olyan Brexit-megállapodás elérését várja el az Európai Uniótól, amelyet mindkét érintett fél tisztességesnek ismerhet el.

Jövőre egységesen havi százezer forintra nő a gyermekek otthongondozási díja - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az M1-en elmondta: a juttatásra 17 ezer család jogosult, és minden szülő megkapja, aki önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik. A jogosultság független a gyermek korától. Hozzátette: az ellátás összege a következő 3 évben folyamatosan emelkedik és 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget kapják majd az érintettek.

A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint a hajléktalan embereknek a valódi segítséget a nekik fenntartott ellátórendszer igénybevétele jelenti. Fülöp Attila elmondta: a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés hétfői hatályba lépésekor a hajléktalanoknak fenntartott helyeken van tisztálkodási lehetőség, és ott étkezhetnek, pihenhetnek. Hozzátette: országosan 19 ezer férőhely áll rendelkezésre.

Párizs ezen a télen megnyitja a városháza, a kerületi polgármesteri hivatalok, valamint a nagyobb középületek dísztermeit hajléktalanok elszállásolására. Anne Hidalgo, a francia főváros szocialista főpolgármestere elmondta: ígérete alapján a helyhatóság megteremti a szükséges háromezer sürgősségi szálláshely felét. Hozzátette: a többi 1500-at az államnak kell létrehoznia.

Kemény válaszlépést helyezett kilátásba Szaúd-Arábia arra az esetre, ha bármely ország büntetőintézkedéseket hozna ellene. Az amerikai elnök szombaton kijelentette: az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a rijádi vezetés áll Dzsamál Hasogdzsi eltűnése mögött. A szaúdí rendszert élesen bíráló újságírónak az után veszett nyoma, hogy október 2-án bement hazája isztambuli konzulátusára. A Washington Post értesülése szerint Dzsamál Hasogdzsit meggyilkolták a képviselet épületében. Rijád ugyanakkor azt állítja, hogy az újságíró elhagyta a konzulátust.

Szentté avatta a katolikus egyházfő VI. Pál pápát és Óscar Romero salvadori érseket. A vatikáni Szent Péter téren több mint hatvanezer hívő részvételével megtartott szertartáson Ferenc pápa hangsúlyozta: VI. Pál volt az, aki megnyitotta az egyházat a világ felé. A salvadori hadsereg és félkatonai szervezetek kegyetlenkedéseit bíráló Óscar Romero érseket 1980-ban mise közben gyilkolta meg egy halálkommandó.

Svédországban lemondásra szólította fel az Akadémia az összeférhetetlenségi és szexuális zaklatási botrányban érintett tagját. Az intézmény iránt megrendült közbizalom miatt a testület az idén nem ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat. Katarina Frostenson elmulasztotta bejelenteni, hogy férjével közös vállalkozása korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat. Férjét 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással, és nemrég két év börtönre ítélték. A férfi korábban több alkalommal is kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×