eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A brit sajtó is foglalkozott a magyar hajléktalanüggyel

A közterület-használatot korlátozó új jogszabályok miatt hétfőn elkezdődött a téli krízisellátásra jellemző intenzív időszak. A magyarországi menhelyek felkészültek a hajléktalanok fogadására. A hírrel a brit sajtó is foglalkozik, politikai véleménynyilvánításra érdemes témát látva benne.

A baloldali brit sajtó éllovasa, a Guardian, hosszan ír az utcán alvás tilalmáról. Mint említi, „aktivisták attól tartanak, hogy a jobboldali Orbán-kormány részéről ez kampány a hajléktalanok ellen. Mint Iványi Gábor metodista lelkész mondja: a kormány nem játszthatja ki a végtelenségig a migráns kártyát, mivel az országban nincsenek migránsok. Tehát helyi politikai szinten új bűnbakokra van szüksége”.

A Guardian fényképpel illusztrálja a magyar lelkész állítását, a fotón a menhelyre kényszerített Rafiq Ilona hajléktalant láthatjuk, ujjain vastag aranygyűrűkkel, amint ágya mellett ülve könyvet olvas. De a húsz éve utcán alvó, ennivalót szemetesbödönökből gyűjtögető Jeckel Ervin azt állítja, hogy a menhelyeken meg lehet tetvesedni.

Egyetlen brit sajtóbeszámoló sem említi, hogy Magyarországon kemény a tél, az utcán alvó hajléktalan megfagyhat, vagy súlyosan megbetegedhet.

A BBC vezető helyen foglalkozik a budapesti hírrel. Megjegyzi, hogy az új jogszabályt az ENSZ szakértője, „kegyetlennek” és az emberi jogok sérelmének nevezte, és nyílt levelet intézett a magyar kormányhoz, feltéve a kérdést: „Milyen bűncselekményt követtek el a hajléktalanok? Csak azt, hogy életben akarnak maradni?” A BBC mindazonáltal a vonatkozó magyar kormányközleményt is idézi, miszerint emelik a hajléktalan-ellátás költségvetését és emberhez méltó körülmények megteremtése a cél.

Az elmúlt tél szokatlanul hideg volt Londonban, a Guardian akkor az itteni utcán alvókat fotózta, sorsukat panaszolta. Hosszú riportja tavaly egy alkoholizmusa miatt utcára került tüdőbetegről szólt, aki nem kerülhetett menhelyre. A brit statisztikák szerint Londonban a hideg hónapok során kéthetente hal meg egy-egy hajléktalan az utcán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×