eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszél a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós nagy bejelentéseket tett

Heteken belül elfogadhatja a kormány az alapellátás megerősítéséről szóló javaslatot – közölte az emberi erőforrások minisztere a Medicina Konferencián, a Hungexpón. Az eseményen az öt Nemzeti Egészségprogramot is részletezték.

Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét - erről beszélt az emberi erőforrások minisztere a Medicina konferencián. Kásler Miklós elmondta, ezek miatt is készültek el az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig, és ha ezeket a programokat egymásra rakjuk, kiépül a magyar ellátórendszer struktúrája.

Ha az öt nemzeti program megvan, akkor tudnak a finanszírozáson módosítani

– emelte ki.

Kásler Miklós azt mondta: heteken belül a kormány elé kerül az alapellátással kapcsolatos előterjesztés.

Kifejtette: a több szakvizsgával rendelkező háziorvosokat hagyni kell, hogy végzettségüknek megfelelően is tevékenykedjenek. A rendelőkbe gépeket és műszereket kell telepíteni, és hagyni, hogy az ott dolgozó orvos szakvizsgájának megfelelően ezeket használja – a többi között ezeket is tartalmazza az alapellátás fejlesztéséről szóló tervezet.

Mint mondta, az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell váljon a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetés. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan tudják a betegeket irányítani. Így - vélte - a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás 1-2 órásra szűkíthető.

Budapest, 2018. október 12.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszél (b3) a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. Mellette Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója (b2), Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet megbízott főigazgatója (b), Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) megbízott főigazgatója (b4), Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója (j3), Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója (j2) és Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum elnöke. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték.
MTI Fotó: Soós Lajos
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszél (b3) a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. Mellette Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója (b2), Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet megbízott főigazgatója (b), Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) megbízott főigazgatója (b4), Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója (j3), Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója (j2) és Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum elnöke. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték. MTI Fotó: Soós Lajos

A Hungaromed egészségügyi kiállításon tartott Medicina konferencián a nemzeti egészségprogramokat kidolgozó intézmények képviselői is részt vettek.

Mind egyetértettek abban, hogy nagy szükség van az alapellátás erősítésére.

Ezt hangsúlyozta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója is. Németh Attila kifejtette: az alapellátásban dolgozó orvosok kompetenciájának szélesítésére lenne szükség, hiszen az enyhébb eseteket a házorvosok is el tudnának látni, utána kerülnének a betegek a szakellátásba, elsősorban a járóbeteg-ellátásra.

Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója szerint minden háziorvosi praxisban szükség lenne egy gyógytornászra is. Több százezer ember él valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel, ami kihat a munkavállalásra és az életminőségre – fogalmazott. Kiemelte, ma már a mozgásszervi betegségek nem csak az idős kor velejárói, a fókusz itt is a fiatalokon van. A program célja, hogy egy egészséges, terhelhető, fizikailag aktív generáció nőjön fel, és a szakember is a korai egészségnevelés oktatását emelte ki – tette hozzá.

Az Országos onkológiai, valamint kardiológiai intézet főigazgatói, és a Heim Pál gyermekkórház vezetője is arról beszélt, hogy az egészségtudatos élet és a megelőzés programjuk fő célja. Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum elnöke pedig azt mondta, hogy évtizedek óta ilyen átfogó intézkedésekért küzdenek.

Az öt Nemzeti Egészségprogram a Nemzeti Népegészségügyi Program váza – ismételte meg az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a teendők között említette a kórházi fertőzések csökkentését, a magán és az állami szektor szétválasztását, és a kórházak gazdasági és pénzügyi rendjének átalakítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×