eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én.
Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Tarlós István: nehéz lett volna nemet mondani

A főváros kompetenciái nagy mértékben nőnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján - jelentette ki a főpolgármester, Tarlós István az M1-en.

Tarlós István azt mondta, a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget - fejtette ki.

Az ellenzéki reakciókról szólva közölte, hogy némi zűrzavart érzékelt. Az ügyben megszólalt politikusok valójában nem tudják, hogy mi van az említett széleskörű megállapodásban, amely nem csak a főpolgármester közvetlen választásáról és a budapesti fejlesztési tanácsról szól.

Tarlós István közölte, a miniszterelnökkel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is - jegyezte meg.

Tarlós István szerint a megállapodás tartalmát előre bírálni "kitalált és elképzelt történetekkel felesleges".

"Teljes tévedés azt állítani, hogy a főváros kompetenciái csökkenek,

nagyon nagy mértékben nőnek a megállapodás alapján"

- hangsúlyozta a főpolgármester.

A budapesti közfejlesztési tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek - közölte Tarlós István, aki a testületben a kormányfő mellett társelnök lesz. Hozzátette, a Budapest 2030 fejlesztési koncepció tekintetében vétójoga lesz.

"Erre azt mondani, hogy Tarlós előre odaadta a főváros jogosítványait, az (...) egy nettó butaság" - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István közölte,

a budapesti fejlesztési tanács november 17-én tartja majd első ülését.

Szólt arról is, azt szeretné, hogy fővárosi kiemelt projektek, nagyprojektek esetében a közbeszerzéseket nem a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezné. A fővárosnak lesz egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre.

Tarlós István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a kormány a szerdai ülésén döntött a fővárosi fejlesztési tanács megalakításáról. A testülettel a főváros mozgástere, súlya jelentősen nő - hangsúlyozta.

A főpolgármester azt mondta: élhető fővárost akar, és úgy gondolja, "nem biztos, hogy rossz úton haladunk", hiszen a külföldi felmérésekben Budapest "rohamléptekkel" halad előre a ranglistán a legélhetőbb városok sorában.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kérte fel Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. A kormányfő ezt szerdán Budapesten, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal, aki vállalta a jelölést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×