eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én.
Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Hivatalos: újra Tarlós Istvánt szeretné főpolgármesternek a kormányfő

Orbán Viktor miniszterelnök, egyben a Fidesz elnöke felkérte Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. Tarlós István elvállalta a jelöltséget. Bejelentették kormány-főváros együttműködésével létrehozandó fejlesztési tanács várható megalakítását is.

A kormányfő ezt szerdán Budapesten, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal. Orbán Viktor a főpolgármester társaságában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen döntenek:

létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni,

és ebben a szervezetben, közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet - közölte a miniszterelnök. A tanács tagja lesz még több miniszter és államtitkár, valamint két fővárosi polgármester - a tervek szerint az egyik ellenzéki.

Tarlós István úgy fogalmazott: súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. A jelöltség elvállalásában közrejátszott, hogy megállapodtak a közvetlen főpolgármester-választásban, hogy létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, hogy a közszolgáltató cégek a főváros tulajdonában maradnak, valamint hogy befejezik a 3-as metró felújítását.

Arról is beszélt, hogy

a tanácsban a Budapest 20-30 program tekintetében a főpolgármesternek vétójoga lesz.

A kormánnyal való megállapodás részleteiről a városvezető november 15. után kíván nyilatkozni.

Céljairól egyelőre szintén nem akart beszélni, csak annyit mondott, hogy nem lesz ingyenes közlekedés, és szűk mondanivalója lesz a városlakóknak, de csak teljesíthető ígéretei lesznek.

A Magyar Idők megbízásából a Nézőpont Intézet által készített közvélemény-kutatás szerint Tarlós Istvánt a budapestiek 45 százaléka szeretné az őszi önkormányzati választás után is a főpolgármesteri székben látni. A felmérés rámutat arra, hogy a városvezető helyben 11 százalékkal népszerűbb, mint az őt támogató kormánypártok.

Ellenzéki főpolgármester-jelöltek

Horváth Csaba és Karácsony Gergely is úgy vélte, hogy a közös ellenzéki jelöltet előválasztáson kell kiválasztani, ezen mindketten indulnának. A Népszava közben arról írt, hogy ismét elbukott az előválasztás lehetősége az ellenzéki oldalon, így az őszi önkormányzati választásokon nem várható közös baloldali főpolgármester-jelölt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×