INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

szájer józsef

migráció

ep-választás

együttműködés

közép-európa

Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő beszédet mond az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulós rendezvénysorozatához kapcsolódóan megtartott tudományos konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a fővárosi VIII. kerületi Ludovika téren 2016. szeptember 16-án. A tanácskozás témája: az államszervezet és az államiság az Alaptörvényben.

Szájer József: ki kell lépni az olyan keretekből, amik az agyunkat uralták

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Szájer József szerint a migráció lesz a jövő évi uniós választás fő témája. A Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte a közép-európai országok összefogása egyre jelentősebb erőt képvisel a kontinensen.

A migráció egy mindenkit érintő és érdeklő probléma, amellyel szembenézve egy kormány meg tudja mutatni, hogy cselekvőképes - mondta Szájer József.

Mint mondta, a cselekvőképességet az euró kapcsán is meg lehetett volna mutatni, hisz látjuk, hogy az euróválságot hogy oldotta meg az Európai Unió. A "Merkeli halogatós" politika révén nem hoztak jelentős döntéseket, a megszületettek pedig - a gazdasági törvénycsomagok - magukra lettek hagyva. Ilyen volt például az Európai Parlament magára hagyottsága a bankunió tekintetében.

"Az EU szokásos válaszait adta, de ez egy ilyen nagy léptékű esetnél már furcsán vette ki magát. Ugyanakkor a migráció egy mindennapi kérdés, erről minden nap vannak hírek"

- tette hozzá a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Ezt vitatják a politikusok Európában, ezért az emberek tehetetlennek érzik őket és saját magukat is - folytatta okfejtését a Fidesz európai parlamenti képviselője. "Itt tudja a politika megmutatni a cselekvőképességét, hogy igenis vannak határok, igenis lehet határozottan lépni ezekben az ügyekben, a problémák igenis is kezelhetők,

ki kell lépni bizonyos olyan keretekből, amelyek az agyunkat ideológiai értelemben - politikai korrektség, liberális gondolkodásmód - uralták"

- hangsúlyozta a képviselő.

Az EP-választás nemzeti választás

Az európai parlamenti választás mindenhol nemzeti választás, vagyis a helyi pártpolitikai erőviszonyok alapvetően meghatározzák - tette hozzá Szájer József.

"A 21 magyar képviselőt Magyarországon fogják megválasztani, és ha én ellenfeleinkkel, a szocialistákkal vagy a Jobbikkal európai és hazai témákról is fogok vitatkozni, és ez a vita kicsit más lesz, mint ami mondjuk Németországban, Spanyolországban, vagy Olaszországban zajlik" - mondta, hozzátéve, hogy mindenhol az ottani pártviszonyok lesznek meghatározók.

Magyarországon viszont sokan abba a hibába esnek, hogy az emberek hangulatváltozását rögtön átírják a pártviszonyokra. Az európai parlamenti választásokon való részvétel például Magyarországon jóval kisebb, mint a parlamenti választásokon - ez már torzítja az eredményeket, és vannak más torzító körülmények is.

Ilyen értelemben tehát az Európai Parlament nem reprezentatív intézmény, hiszen nem tükrözi az európai emberek aktuális gondolatait

- fogalmazott Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. Az emberek gondolkodásának megváltozásával változni fog tehát az Európai Parlament összetétele, de az átmenet nem direkt, nem teljesen közvetlen.

Közép-európai együttműködés

Szájer József szerint a közép-európai országok összefogása egyre jelentősebb erőt képvisel kontinensen. Rákaptunk az ízére - érzékeltette Szájer József a közép-európai együttműködés motivációs erejét.

A Fidesz EP képviselője szerint eddig a közép-európai országok vezetőit a szőnyeg szélére állították a problémák esetén Brüsszelben, de ha valamilyen koalícióhoz kellettek, akkor a szavazatuk jól jött nekik.

"Az, hogy egy tömbbel, majdnem egy országot kiadó közös állásponttal jönnek elő a közép-kelet-európai országok, és ehhez ragaszkodnak is, valamint próbálnak szövetségeseket is gyűjteni, ez egy új dolog"

- magyarázta.

Közös infrastruktúra

Ennek a térségi összefogásnak a közös infrastruktúra a lényege - tette hozzá a Fidesz európai parlamenti képviselője. "Ehhez képest az ideológia, globalizmus, vagy nemzeti rendszer nagyon fontos, de másodlagos, ezekbe kell belekezdeni és itt is az számít, hogy mi történik a valóságban:

tényleg épül a vasút Budapest és Belgrád között, tényleg el tudunk majd menni Kassára autópályán, vagy lehet-e északi-déli energiaegyüttműködést kialakítani?

Ezek a lényeges kérdések, amelyek ráadásul ma már kikerültek a tervek fázisából, már megvalósítási fázisban vannak. Az is lehet, hogy az ehhez kapcsolt ideológiát, Közép-Európa egyfajta közös ideológiáját ezek hozták magukkal valamilyen formában, és nem fordítva történt" - vélte a képviselő.

Úgy tűnik tehát, hogy az Európai Unióban a francia-német hatalmi centrummal szemben felemelkedhet egy közép-európai erőközpont is - mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Szájer József: ki kell lépni olyan keretekből, amik az agyunkat uralták
 
Szájer József szerint a közép-európai országok összefogása egyre jelentősebb erőt képvisel
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018