eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Mélyponton a hazai nagyvállalatok profitvárakozása

Mélyponton a hazai nagyvállalatok profitvárakozása, átlagosan 1 százalékos nyereségbővüléssel tervez a szektor a következő egy évben – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index. Év végéhez képest árbevételükben is szerényebb, 2,8 százalékos bővülést várnak a cégek, és megtörni látszik a belföldi piac elmúlt egy évi árbevétel-növekedést támogató trendje.

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a jelenleginél átlagosan 2,8 százalékkal vár nagyobb árbevételt a szektor. Ez tavaly év végi 3,2 százalékhoz képest egyértelmű visszaesés, és az MNB jövő évi 2,9 százalékosos inflációs várakozásától is elmarad” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A szerényebb várakozások a belföldi és külföldi piacra egyaránt jellemzők. Miközben hasonló arányban várnak a cégek bevételnövekedést a külpiaci (39 százalék) és belföldi (35 százalék) értékesítésből, annak átlagos mértéke eltérő: az exportpiacon 3,4 százalékról 3 százalékra, a hazai piacon 2,8 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött a várt bevételnövekedés mértéke. „A hazai értékesítésből várt árbevétel-bővülés mértéke az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt – köszönhetően a dinamikusan növekvő belföldi fogyasztásnak –, így kérdéses, hogy a mostani visszaesés csupán csak átmeneti vagy tartós lesz” – mondta el a szakember.

A profitkilátások drasztikusan romlottak. A várt profitnövekedés mértéke kevesebb mint felére, 2,2-ről 1 százalékra zuhant, ezzel elérte mélypontját az index 4 éves történetében – hangsúlyozta a szakember. Az ország különböző pontjait tekintve a közép-magyarországi vállalatok a legoptimistábbak, hiszen ők az átlagot jóval meghaladó profitbővülésre számítanak (1,8 százalék). Ezzel szemben Nyugat-Magyarországon az adózás előtti nyereség 0,6 százalékos, Kelet-Magyarországon pedig mindössze 0,05 százalékos növekedését várják a következő egy év során.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×