eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormányhoz fordulnak a fogorvosok – lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre. A fogorvosok a kormányhoz fordulnak, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben foglalt kötelezettségeiknek – írja a Népszava. A Világgazdaság szerint Magyarországon kiegyensúlyozott a szénd-dioxid-ellátás. A Magyar Nemzeti Bank szakértői összefoglalták, hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni – áll a Portfolio összeállításában. Az építőipar kedvezményes áfakulcsának megszüntetésének bejelentése áremelő hatással volt a szektorra – írja a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre, ráadásul tovább emelkedett a jelentkezők között a 15 és 24 év közötti korosztály aránya is. A lap által megkérdezett szakértő szerint a jelentkezők között kétszer annyi a nő, mint a férfi, a legnépszerűbbek a pénzügyi-gazdasági oktatások és a gépkezelői képzések.

A Népszava összeállításából kiderül: mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni. A költségeket még senki sem látja át, a lap által megkérdezett orvos szerint az alap- és a szakellátásban állami támogatás nélkül nem tudnak megfelelni az előírásnak. Az ágazat az alapellátásban dolgozók fizetésének rendezését és jogalkotási segítséget is kér a területért felelős minisztertől.

A Világgazdaság arról ír, hogy miközben a nyugat-európai élelmiszeripar szén-dioxid-hiánnyal küzd, Magyarországon kiegyensúlyozott az ellátás. A kedvező helyzet annak köszönhető, hogy a hazai föld rejti a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kincsét, így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

A Portfolio összeállításából kiderül: 22 pontban foglalták össze a Magyar Nemzeti Bank szakértői, hogy szerintük hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni ma Magyarországon. A 180, sokszor konkrét javaslat között a pénzügyi revízió, az állami ellátás racionalizálása, a magánkiadások intézményesítése mellett például a megelőzés is fontos hangsúlyt kap. A Jegybank szerint a lakosság egészségi állapota versenyképességi hátrányt jelent, így egyebek mellett célként tűzné ki, hogy a magyar lakosság átlagéletkorát a jelenlegi 60,1 évről 63,7 évre emeljék a felvázolt intézkedések.

A Világgazdaság arról ír, hogy az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetésének bejelentése önmagában is áremelő hatással volt a szektorra, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet. A lap által megkérdezett szakértő elmondta: több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők. A gazdasági elemzők szerint az 5 százalékos lakásáfa kivezetése utáni évben a kereslet, majd egy évvel később a kínálat látványos visszaesésére lehet számítani. Részletek a Világgazdaságban, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×