INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

okj

képzés

fogorvos

szén-dioxid

egészségügy

mnb

építőipar

áfa

A kormányhoz fordulnak a fogorvosok – lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre. A fogorvosok a kormányhoz fordulnak, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben foglalt kötelezettségeiknek – írja a Népszava. A Világgazdaság szerint Magyarországon kiegyensúlyozott a szénd-dioxid-ellátás. A Magyar Nemzeti Bank szakértői összefoglalták, hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni – áll a Portfolio összeállításában. Az építőipar kedvezményes áfakulcsának megszüntetésének bejelentése áremelő hatással volt a szektorra – írja a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre, ráadásul tovább emelkedett a jelentkezők között a 15 és 24 év közötti korosztály aránya is. A lap által megkérdezett szakértő szerint a jelentkezők között kétszer annyi a nő, mint a férfi, a legnépszerűbbek a pénzügyi-gazdasági oktatások és a gépkezelői képzések.

A Népszava összeállításából kiderül: mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni. A költségeket még senki sem látja át, a lap által megkérdezett orvos szerint az alap- és a szakellátásban állami támogatás nélkül nem tudnak megfelelni az előírásnak. Az ágazat az alapellátásban dolgozók fizetésének rendezését és jogalkotási segítséget is kér a területért felelős minisztertől.

A Világgazdaság arról ír, hogy miközben a nyugat-európai élelmiszeripar szén-dioxid-hiánnyal küzd, Magyarországon kiegyensúlyozott az ellátás. A kedvező helyzet annak köszönhető, hogy a hazai föld rejti a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kincsét, így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

A Portfolio összeállításából kiderül: 22 pontban foglalták össze a Magyar Nemzeti Bank szakértői, hogy szerintük hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni ma Magyarországon. A 180, sokszor konkrét javaslat között a pénzügyi revízió, az állami ellátás racionalizálása, a magánkiadások intézményesítése mellett például a megelőzés is fontos hangsúlyt kap. A Jegybank szerint a lakosság egészségi állapota versenyképességi hátrányt jelent, így egyebek mellett célként tűzné ki, hogy a magyar lakosság átlagéletkorát a jelenlegi 60,1 évről 63,7 évre emeljék a felvázolt intézkedések.

A Világgazdaság arról ír, hogy az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetésének bejelentése önmagában is áremelő hatással volt a szektorra, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet. A lap által megkérdezett szakértő elmondta: több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők. A gazdasági elemzők szerint az 5 százalékos lakásáfa kivezetése utáni évben a kereslet, majd egy évvel később a kínálat látványos visszaesésére lehet számítani. Részletek a Világgazdaságban, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

Kapcsolódó hang

1. rész
 


2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018