eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Budapesten marad, de Bécsben is toboroz a CEU

A Közép-európai Egyetem kuratóriuma jóváhagyta, hogy az intézmény megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre.

A közlemény szerint a jelentkezést az új tanévre annak figyelembevételével hirdették meg, hogy az egyetem teljesítette magyar törvényi kötelezettségeit, miközben a kormány továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása miatt előállt helyzet rendezésétől. Kitértek arra is:

a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, kedden nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez az államban,

és így maradéktalanul megfelel "a lex CEU követelményeinek". A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését is - tették hozzá.

Az egyetem kuratóriuma és vezetése bízik abban, hogy a magyar kormány tartja az ígéretét, és mivel az egyetem teljesítette az új felsőoktatási törvény minden feltételét, tovább működhet Budapesten – mondta az InfoRádiónak Enyedi Zsolt. Egyetlen egy feltétel maradt a működés biztosításához: az államközi szerődés – tette hozzá a rektorhelyettes, aki megjegyezte: ez már a magyar államon múlik.

A magyar és amerikai fél közötti tárgyalások tavaly lezajlottak, a felek megegyeztek a szövegben, csupán Szijjártó Péter külügyminiszter aláírása hiányzik a dokumentumról – emelte ki Enyedi Zsolt. Bár az eredetileg kitűzött határidő lejárt, az egyetem vezetősége abban reménykedik, hogy néhány héten belül szignózza a szerződést a tárcavezető, miután a kormány alaposan elemezte Palkovics László és Altusz Kristóf, a New York-i oktatási helyszínéül szolgáló Bard College-ban tett látogatását.

„Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Budapest mellett”

– jelentette ki a CEU rektorhelyettese

A CEU a múltban is működött párhuzamosan több kampuszon, az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi kampusz létesítéséről döntött. A múlt hét végén tartott ülése jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a 2019-es tanévre - írták. Bár az osztrák meghívás a magyar felsőoktatási törvény módosításával kialakult nehéz helyzet miatt történt, az egyetem vezetése úgy ítélte meg, hogy a bécsi kampusz létrehozása a magyarországi helyzet rendezésével is jó döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×