eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Útzár a Bem rakparton 2017. június 16-án. A rakpart Szilágyi Dezső tér és a Vitéz utca közötti szakasza augusztus közepéig nem használható a júliusi vizes világbajnokság és a Red Bull Air Race rendezvények, valamint azok előkészítési, majd bontási munkálatai miatt. A lezárt útszakasz az ideiglenesen kétirányúsított Fő utcán kerülhető el.
Nyitókép: Kallos Bea

Hosszú időre lezárják a rakpartot

Szombattól húsz napra lezárták a Bem rakpartot egy hónap végi repülős verseny miatt. Az ellenzék szerint nincs szükség erre a fülsüketítő hanggal járó rendezvényre.

Már az iskolai időszakban lezárták a budai alsó és felső rakpart egy-egy szakaszát, a Batthyány térnél pedig kétirányúsították a Fő utcát. Ugyanis az utolsó teljes júniusi hétvégén zajló Red Bull Air Race verseny előkészületi munkái ennyi időt vesznek igénybe. A Hungaroring Sport Zrt., közterület-használati kérelmét a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság egyhangúlag fogadta el.

Az Index megkereste az ügyben a főpolgármestert. Tarlós István annyit mondott a portálnak, hogy nem tudott a bizottság döntéséről, és

első pillantásra nem tartja túl jó ötletnek a hosszú lezárást.

Az LMP fővárosi képviselője szerint a repülőverseny hanghatásai rendkívül zavarják a belső kerületekben élőket, akik pihenni szeretnének. Gál József azt mondta: a kormányzat és a városvezetés nem a helyieket, hanem egy multinacionális cég érdekeit képviseli.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalásban mondta ki, a verseny megrendezése a sűrűn beépített belvárosban nem egyeztethető össze a joggal az egészséges környezethez.

Az ellenzéki politikus idézett egy 2008-as kormányrendeletet is, amely a szervezők kötelezettségének tulajdonítja, hogy bizonyos hang és zajterehelés szint fölé nem mehetnek lakóövezetekben. Ezt szerinte a repülőverseny nem tartja be.

A szervező idén 12.900.329 forint közterület-használati díjat fizetett a rendezvényért. Két évvel ezelőtt 7,5 millió volt ugyanez, ráaádsul akkor a közterület-használati díj 90 százalékát elengedte a fővárosi önkormányzat illetékes szakbizottsága a szervezők kérésére.

A támogatók azzal érvelnek, hogy az ingyenesen megtekinthető látványosságot a helyszínen tíz- vagy akár százezrek is nézik, ezen kívül a televíziós közvetítések révén hozzájárul Budapest népszerűsítéséhez.

A főpolgármester két évvel ezelőtt megelégelte, hogy a közterület-foglalási díjak jogosságát és költségeit firtatták az újságírók. Akkor azt mondta: ha ez folytatódik, akkor nem fognak engedélyezni közterületfoglalásokat.

A futóversenyek szintén sokak szemét szúrják, bár azok csak az esemény idejére járnak forgalomkorlátozásokkal és különösebb zajterhelésük sincsen. Egy évvel ezelőtt háromban korlátozták a nagy fővárosi versenyek számát. Tarlós István 2017. június 13-án a városi futásokat szinte már anarchikusnak nevezte az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Világgazdaság tavaly októberben azt írta, tizenöt százalékkal nőtt a három nagy budapesti futóversenyre nevező külföldiek száma, akik több mint hárommilliárd forintot költöttek el a városban. Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető igazgatója saját bevallása szerint maga is meglepődött, hogy mekkora növekedési potenciál rejlik még mindig a három nemzetközi hírű futóversenyben. Sőt, egyre nagyobb, mert nemcsak a versenyek, hanem a résztvevők is egyre többen lesznek.

Az idei Red Bull Air Race miatt érintett területeket teljesen kizárólag a próbanapokon június 21-én 12 órától 15 óráig, június 22-én 9 órától 15 óráig, a versenynapokon június 23-án 9 óra 30 perctől 17 óra 30 percig és június 24-én 9 óra 45 perctől 16 óráig zárják le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×