eur:
393.59
usd:
369.23
bux:
65578.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Egyre több a kiskorú cukorbeteg - fontos a megelőzés

A Nemzetközi Diabetes Társasághoz csatlakozva iskolai programot indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A felvilágosításra szükség van, hiszen az elmúlt években 15 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországon, és a betegség a fiatal korosztály körében is egyre gyakrabban alakul ki - mondta az InfoRádiónak Soltész Erzsébet, az alapítvány diabetológusa.

Magyarországon 770 ezer regisztrált cukorbeteg van, tíz százalékuk 1-es típusú. 50 ezer körüli a kiskorú cukorbetegek száma, és ez a szám növekszik - mondta az InfoRádióban Soltész Erzsébet diabetológus.

"Aggasztó, hogy a gyermekek között is nő a 2-es típusú, korábban időskorinak titulált cukorbetegség aránya,

ez összefügg a gyerekkori elhízással, mozgásszegény életmóddal, és a kedvezőtlen táplálkozási szokásokkal" - mondta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársa.

A cukorbetegség jelei

Gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség nagyon hirtelen kezdődik, napok, hetek, egy-két hónap alatt alakul ki - emelte ki Soltész Erzsébet.

"Fokozott szomjúságérzés és gyakori vizelés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. Nagyon magas vércukorszint esetén akár rosszullét, ájulás is következhet" - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ilyenkor nagyon gyorsan orvoshoz kell menni, ahol kórházi inzulinbeállítás következik, amit élethosszig tartó inzulinpótlás követ.

A magasabb vércukorszinthez sajnos hozzá lehet szokni, 2-es típusú cukorbetegség esetén az első időszakban még nem nagyon magas a vércukorszint, de szövődmények már elkezdhetnek kialakulni.

"Itt is a fokozott szomjúságérzés jellemző, illetve gyakori bőrfertőzések, gombás fertőzések.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy évente egyszer ellenőriztesse a vércukorszintet, hiszen a magas vércukorszintet nem nagyon lehet érezni"

- mondta az alapítvány munkatársa.

Iskolai oktatási program

Mint minden egészségügyi témánál, itt is nagyon fontos a megelőzés. A program kezdeményezi, hogy a gyermekek az iskolában is foglalkozzanak ezzel a betegséggel és az egészségtudatos életmóddal.

Öt iskolában szerveznek tematikus napokat, a felvilágosítás mellett szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy

a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető,

de a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni edukációval és a helyes táplálkozási szokások, testmozgás bevezetésével. A program ősszel indul, és ha sikeres lesz, akkor szeretnék folytatni, hogy minél több gyerekhez, szülőhöz, és pedagógushoz jusson el ez az ismeretanyag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×