eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Levendulás sörpárlatot is lehet kóstolni a hétvégén Tihanyban

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Tihanyban a Pünkösdi Pálinka Pikniket a hosszú hétvégén. A rendezvényen idén először kóstolhatják a látogatók a Legendás Ház levendulás sörpárlatát. A párlatról Illisz László, a tihanyi Legendás Ház egyik alapítója beszélt.

A Pünkösdi Pálinka Pikniken évről évre a legjelentősebb hazai pálinkafőzők, és párlatkészítők jelennek meg, így lesz ez idén is - mondta Illisz László, a tihanyi Legendás Ház egyik alapítója.

"Ez a tihanyi nyárnak a legfontosabb nyitórendezvénye, ez a most hétvégén megrendezésre kerülő Pünkösdi Pálinka Piknik.

Igazi különlegességnek számít a tihanyi Legendás Házban debütáló tihanyi levendulás sörből készült sörpárlat.

A sör most már második éve helyi védettségű termék, ebben csak Tihanyban termett, gyűjtött levendulát lehet ízesítésként felhasználni, és az ebből készülő párlat is ugyancsak helyi védettségű termékként jelenik meg a mostani pálinkapikniken" - mesélte Illisz László.

Műhelytitkok

A levendulás sör egy szűretlen búzasör alapra készül - mesélte Illisz László, ezt a Legendás Ház partnere, a Kapucinus sörfőzde készíti Késmárki Kata serfőző asszony receptúrája alapján. A sör bécsi malátát, citrakomlót, és kandiscukrot tartalmaz, ebbe kerül bele a sör érlelése során a levendula, nem is akárhogyan. A tihanyi levendulásban összegyűjtik a virágot, megszárítják, majd a Balaton déli partján egy különleges eljárással elporlasztják.

"Egy nagy acéllapra helyezik a száraz virágot, folyékony nitrogénnel megfagyasztják, majd ebben az állapotában nagyon finom porrá őrlik.

Ez a porított levendula kerül bele a sörbe az érlelés során, nem szűrjük ki belőle, hanem ez benne is marad az italban.

A levendula kicsit kesernyés ízét balanszírozza a citrakomló citrusos íze, és a cukorral egy nagyon harmonikus egységet alkot" - mondta Illisz László, hozzátéve, hogy ebből készült el tavaly ősszel próbaképp ez a párlat, amit nem lehet pálinkának nevezni, bár ugyanolyan eljárással készül.

A párlat ugyanúgy 40%-os alkoholtartalommal bír, mint egy pálinka, és a minőségét korlátlan ideig megőrzi.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×