INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

pártpreferencia

závecz research

pártok

Budapest, 2018. május 4. Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ha most lennének a választások, ilyen lenne a parlament

Több szavazója van a Fidesz-KDNP-nek a teljes népességen belül, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt – derül ki a Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásából.

A Fidesz nem csak a falvakban örvendett nagy népszerűségnek, hanem az alacsony iskolázottságúak körében is tarolt a választásokon – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor. A Jobbik pedig a 30 évnél fiatalabb lakosság körében volt kifejezetten magas a támogatottsága, illetve a néppártosodásnak köszönhetően társadalmi státusz és iskolázottság szerint meglehetősen kiegyenlített volt a párt tábora – tette hozzá.

Az MSZP-Párbeszéd az átlagnál sokkal jobban szerepelt a fővárosban, továbbá a szocialistákra az idősebb korosztályból szavaztak inkább, a fiatalok körében kifejezetten rossz az eredményük. Az intézet a Demokratikus Koalíciónál is azt állapította meg, hogy a fiataloknál kimondottan népszerűtlen. Az LMP pozíciói a végzettség növekedésével javultak, illetve a fővárosban és a megyekszékhelyeken hozott az átlagosnál jobb eredményeket.

A biztos pártválasztókat vizsgálva lényegében az áprilisi választások eredménye köszön vissza:

a Fidesz-KDNP 50 százalékon áll, a Jobbik 21, az MSZP-Párbeszéd 11, az LMP és a DK 6-6 százalékos táborral rendelkezik, a Momentum 3, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékos. „Ezek 1-2 százalékponttal térnek el a tényleges választási eredményektől” – emelte ki a Závecz Tibor.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Pártpreferenciák
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018