eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ha most lennének a választások, ilyen lenne a parlament

Több szavazója van a Fidesz-KDNP-nek a teljes népességen belül, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt – derül ki a Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásából.

A Fidesz nem csak a falvakban örvendett nagy népszerűségnek, hanem az alacsony iskolázottságúak körében is tarolt a választásokon – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor. A Jobbik pedig a 30 évnél fiatalabb lakosság körében volt kifejezetten magas a támogatottsága, illetve a néppártosodásnak köszönhetően társadalmi státusz és iskolázottság szerint meglehetősen kiegyenlített volt a párt tábora – tette hozzá.

Az MSZP-Párbeszéd az átlagnál sokkal jobban szerepelt a fővárosban, továbbá a szocialistákra az idősebb korosztályból szavaztak inkább, a fiatalok körében kifejezetten rossz az eredményük. Az intézet a Demokratikus Koalíciónál is azt állapította meg, hogy a fiataloknál kimondottan népszerűtlen. Az LMP pozíciói a végzettség növekedésével javultak, illetve a fővárosban és a megyekszékhelyeken hozott az átlagosnál jobb eredményeket.

A biztos pártválasztókat vizsgálva lényegében az áprilisi választások eredménye köszön vissza:

a Fidesz-KDNP 50 százalékon áll, a Jobbik 21, az MSZP-Párbeszéd 11, az LMP és a DK 6-6 százalékos táborral rendelkezik, a Momentum 3, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékos. „Ezek 1-2 százalékponttal térnek el a tényleges választási eredményektől” – emelte ki a Závecz Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×