eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Állathorror: tehénmaradványokra bukkantak a magyar nemzeti parkban

A természetvédelmi őrszolgálat illegálisan lerakott szarvasmarha maradványokat talált a Bükki Nemzeti Park Pásztó közigazgatási területéhez tartozó részén. Nem az első eset, hogy állatmaradványokat helyeznek el a környéken - mondta az InfoRádiónak Rónai Kálmánné igazgató.

Az elmúlt időszakban már 14 kihelyezett tetemet találtak meg a Bükki Nemzeti Parkban. Most nagyjából három tetemet találtak - mondta az InfoRádiónak Rónai Kálmánné, a Nemzeti park igazgatója.

"A Kelet-Cserháti tájvédelmi körzetben, Pásztó közigazgatási területén találtunk szarvasmarha maradványokat. Mivel maradványok vannak, nem lehet pontosan megállapítani, hogy hány tetemről van szó" - mondta az igazgató.

Rónai Kálmánné elmondta, hogy a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre az eset után azonnal megtette a feljelentést, felvette a kapcsolatot az állatorvossal.

"Azt hogy betegek voltak-e, vagy gyógyszermaradványok voltak-e a tetemekben, azt majd az állatorvosi laboratórium fogja megvizsgálni.

760 kg tömegű állati maradványról van szó, aminek 110 ezer forint volt a konkrét elszállítási költsége a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telep, állati hulladékbegyűjtő állomására" - mondta az igazgató.

A Nemzeti Park természetvédelmi területen helyezték el a szarvasmarha maradványokat, ahol különböző állatok lakomázhattak belőle, ami veszélyt jelent számukra. A Park elsősorban azt vizsgálta, hogy bármelyik faj ehetett-e belőle.

"Van egy parlagi sas párunk, ami védett faj, ha ők esetleg ebből a tetemből táplálkoztak, akkor felmerülhetett a veszélyeztetés tárgyköre.

Ha azt feltételezzük, hogy fertőzött volt a tetem, akkor a madaraink nyomon követésével tudjuk kideríteni, hogy ott okozott-e kárt. Figyeljük a madarakat és a környező területek állatfajainak mozgását, és abból tudunk következtetést levonni" - mondta az igazgató.

Rónai Kálmánné szerint, ha nem védett területre helyeznek ki tetemeket, akkor az ő hatáskörük csökken, és inkább a helyi állatorvos, rendőrség, illetve az önkormányzatok látnak el olyan észrevételezési feladatokat, mint amit a Nemzeti Park munkatársai a fokozottan, kiemelten védett területeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×