eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Bespájzolnak az iskolák a magántankönyvekből – lapszemle

Égető a munkaerőhiány a hivatásos gépkocsivezetőknél – írja a Világgazdaság. A Népszava szerint bespájzolnak a már jól bevált magánkiadású tankönyvekből az iskolák. A Magyar Időknek az amerikai hadsereg európai haderőinek egykori parancsnoka beszélt az orosz támadás esélyeiről. A lap a magyar marha exportjáról is közöl írást. A Népszava Gerendai Károly strandbizniszéről közöl írást. Leállította a tevékenységét Kína második legnagyobb távközlési eszközgyártója – írja a Portfolio.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs vezetője szerint égető a munkaerőhiány a hivatásos gépkocsivezetőknél, amit tetéz az elöregedési folyamat. Árvay Tivadar azt mondta: 5-10 éven belül a sofőrök fele, több tízezren vonulhatnak nyugdíjba. Az államilag támogatott hivatásos gépjárművezető-képzés révén, az OFA-programban az elmúlt három évben több mint 2500-an szereztek jogosítványt térítésmentesen. Nyolcosztályos általános iskolai végzettséggel OKJ-s képzésben is lehet szerezni hivatásos jogosítványt teherjárműre vagy autóbuszra.

A Népszava úgy tudja, bespájzolnak a már jól bevált magánkiadású tankönyvekből az iskolák, mert hamarosan már csak szinte kizárólag az állami kiadványokat rendelhetik. A magánkiadású könyvek többségének idén augusztus végén jár le az engedélye. A tanárok és a szülők elégedettek, szívesen használnák tovább ezeket, de ez csak akkor lenne lehetséges, ha a kiadványok engedélyét meghosszabbítanák. Ehhez viszont úgynevezett miniszteri felhívás kellene, amire 2013 óta nem volt példa közismereti tankönyvek esetében.

A Magyar Időknek nyilatkozott az amerikai hadsereg európai haderői­nek tavaly leköszönt parancsnoka. Ben Hodges azt mondta: egy orosz támadásnak annál nagyobb az esélye, minél inkább tűnik a NATO felkészületlennek, megosztottnak. A korábbi katona az Észak-Atlanti Szövetség egységében látja az erőt.

A Magyar Idők arról ír, jól bevásároltak magyar marhából a külföldi partnereink az év elején: a Törökországba irányuló export a négyszeresére nőtt, míg Horvátországba 71 százalékkal több élő állatot szállítottak a hazai tenyésztők. A szarvasmarhatartók mellett a baromfisok is fellélegezhettek, a tavalyi madárinfluenza-járványt követően ismét fellendült a kivitel.

A Népszavából megtudhatják, a Sziget után ma már inkább a strandfejlesztés urává szeretne válni Gerendai Károly, aki hosszú távon évi 600-800 milliós bevételt vár a Lupa-tavi strandberuházásától, amire eddig – befektetőtársával, a videotonos Lakatos Péterrel felesben – már körülbelül hárommilliárd forintot elköltöttek. Így 7-8 éves megtérülésben reménykednek.

A Portfolio szerint leállította a tevékenységét Kína második legnagyobb távközlési eszközgyártója, a ZTE, miután múlt hónapban az amerikai kormányzat elvágta a céget az amerikai beszállítóitól. A ZTE felfüggesztette az online értékesítéseket a saját oldalán és az Alibaba felületén. Az amerikai kormányzat a múlt hónapban megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket vagy szolgáltatásokat értékesítsenek a kínai mobilgyártónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×