eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2018. május 9-én. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen összesen mintegy 110700-an adnak számot tudásukról.
Nyitókép: Balázs Attila

Fifikás feladatok is színesítették a történelemérettségit

Mintegy 75 ezer diák írta meg ma a történelemérettségit, amelyet júniusban szóbeli beszámoló is követ. A szerdai érettségi feladatsorról Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gimnázium tanára, a Történelem Tanárok Egyesületének vezetőségi tagja beszélt.

Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gimnázium tanára, a Történelem Tanárok Egyesületének vezetőségi tagja az InfoRádiónak azt mondta a történelemérettségivel kapcsolatban, hogy nem volt különösebben nehéz, de viszonylag komplex tudást mért.

"Voltak az érettségiben nem minden diák számára egyértelmű, vagy könnyű feladatok.

Nem konkrét fogalmakra kérdeztek rá, de a fogalom ismerete kellett ahhoz, hogy bizonyos kérdésekre válaszolni tudjanak a diákok"

- mondta Repárszky Ildikó, hozzátéve, hogy az egyszerűbb feladatoknál térképről kellett leolvasni információkat leírás alapján. De voltak fifikásabb feladatok is. Az egyik ilyen az első világháború előtti szövetségi rendszerrel kapcsolatos kérdés volt, aminél komplex tudásra volt szükség, mivel a szövetségi rendszerek olyan részét is ismerni kellett, ami nem annyira közismert.

A Történelem Tanárok Egyesületének vezetőségi tagja szerint a legelgondolkodtatóbb feladat a Horthy-korszakkal kapcsolatos volt:

meg kellett határozni egy törvényről, hogy melyikben szerepel olyan közjogi kérdés, amelyet utána a törvényalkotók csak ideiglenesen próbáltak bevezetni.

"Ez egy picit megtévesztő, mert a választható lehetséges megoldás vagy a trónfosztással kapcsolatos törvény volt, vagy Magyarország és Ausztria kapcsolatára asszociálunk, de valószínűleg a jó megoldás az 1920-as egyes törvénycikk, amely a minisztériumi feladatkörökkel kapcsolatos, és a kormányzói jogkör szerepel benne" - vélte.

Repárszky Ildikó elmondta azt is, hogy mint mindig, a mostani érettségin is nagyon hangsúlyosak voltak a 20. századi témák, ez előírás is.

"A rövid feladatoknál érettségi témakörönként haladnak a feladatok, tehát minden egyes témakörből van egy feladat, így tökéletesen lehet előre tudni az arányokat" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×