eur:
385.21
usd:
355.41
bux:
69407.49
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Választási jogorvoslati kérelem kedd délutánig nyújtható be

Kedden délutánig nyújtható be jogorvoslati kérelem a helyi választási bizottságokhoz a választás eredményével összefüggésben - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona hozzátette, hogy a vitás ügyek először a Nemzeti Választási Bizottsághoz, utána pedig a Kúriához kerülnek, így a választás végeredménye legkorábban csak május harmadikán emelkedhet jogerőre.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy három napon belül lehet az egyéni választókerületi választási eredmény ellen jogorvoslattal élni, és ehhez kell hozzácsatolni a szavazatszámláló bizottságok eredményt megállapító tevékenységével kapcsolatos kifogást is.

Az NVI elnöke kitért arra is, hogyha valakinek gyanús, hogy esetleg eltűntek szavazatok, akkor ráér még kedd délután 16 óráig arra, hogy panaszt tegyen, és ezt kivizsgáltassa. Viszont ezt valamilyen szinten bizonyítani is kell tudni, mert ha csak úgy általánosságban beszél valaki, azt nem biztos, hogy elfogadja a választási bizottság.

"Ha azt mondja, hogy tudom, hogy adtak le rám szavazatot ennyit, és közben nulla szerepel a jegyzőkönyvben, ez bizonyítottnak tekinthető, ezt értékeli a választási bizottság"

- tette hozzá.

Minden választókerületi bizottságnak a jogköre, hatásköre, hogy ezekben az ügyekben döntést hoz-e, és ha igen, milyet. Pálffy Ilona kiemelte, hogyha mind a 106 egyéni választókerületben olyan döntés születik, hogy újra kell számolni a szavazatokat, akkor lehet, hogy újra kell számolni az összes szavazatot.

Pállfy Ilona azt is kihangsúlyozta, hogy a Nemzeti Választási Irodának a választás eredményével kapcsolatban semmilyen hatásköre nincs, ez csakis Választási Bizottsági hatáskör. Viszont, ha a Választási Bizottság döntése ellen akarnak még továbblépni, mert nem volt megfelelő, akkor nyújthatnak be jogorvoslati kérelmet a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Nemzeti Választási Bizottság döntése ellen pedig a Kúriához lehet fordulni.

Pállfy Ilona elmondta, hogy jogerős választási eredmény legkorábban május harmadikán lehet.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége hétfő este 6 órától Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit
aréna

Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit

A német politikának most nincs olyan egységes víziója, mint az ország újraegyesítésekor volt, ráadásul a politikusainak Európáról sincs kiforrott elképzelése – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója beszélt a német gazdaság gondjairól, az AfD karanténjáról és a kormánykoalíció széthúzásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Tavaly a magyarországi cégek közel háromnegyede (73%-a) nehezen talált megfelelő képzettséggel bíró dolgozókat az üres álláshelyeik betöltésére, miközben ez a ráta öt évvel ezelőtt még „csak” 51% volt – derül ki a ManpowerGroup nemzetközi felméréséből. Az Eurobarometer kutatása szerint a hazai kkv-k 66%-a a munkaerőhiány egyik fő okának azt tartja, hogy a meghirdetett állásokra jelentkezők nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel, készségekkel vagy tapasztalattal. Az így vélekedő hazai cégek aránya jóval meghaladja az uniós átlagot (54%). E tekintetben a kkv-k csak Észtországban és Szlovákiában látják rosszabbul a helyzetet az EU-n belül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×