eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Pálffy Ilona: május elejére lehet meg a választás végleges eredménye

Bár már megállapították az április 8-i választás eredményét, ez leghamarabb bő két múlva válhat hivatalossá - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Kedden délutánig nyújtható be jogorvoslati kérelem a helyi választási bizottságokhoz a választás eredményével összefüggésben. A vitás ügyek először a Nemzeti Választási Bizottsághoz, utána pedig a Kúriához kerülnek, így a választás végeredménye legkorábban csak május harmadikán emelkedhet jogerőre.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Pálly Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke jelezte, hogy még néhány óráig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

Pállfy Ilona elmondta, hogy a jogorvoslati lehetőség most vasárnaptól kezdődött el. "Szombaton adtuk át az átjelentkezőknek, és a külképviseleteken leadott szavazatoknak a borítékjait a 106 egyéni választókerületi választási bizottságnak."

A választási bizottságok döntését megelőzően mindenhol volt egy számlálásra kijelölt szavazatszámláló bizottság, akinek az urnáját nem bontották fel, és nem számolták össze. Ezt szombat délután felbontották, hozzákeverték az átjelentkezetteket, és a külképviseleteken leadott szavazatokat, és ezt követően került sor az eredmény megállapítására.

"Az eredmény megállapítását követő három napon belül van lehetőség jogorvoslatot benyújtani, a jogorvoslati kérelmeket pedig a Nemzeti Választási Bizottsághoz kell benyújtani kedd délután 16 óráig.

Ezt követően három napon belül dönt a Nemzeti Választási Bizottság, három nap múlva az NVB döntése ellen is lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához. Majd a Kúriának is három napja van arra, hogy döntsön véglegesen" - hangsúlyozta Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke az Arénában a folyamat következő állomásairól is beszélt.

"A mi számításaink szerint április 26-ig kellene jogerősnek lenni a 106 választókerületben az eredményeknek. Ezt követően 27-én tudná megállapítani a Nemzeti Választási Bizottság az országos listás eredményt, ami ellen a Kúriához is lehet fordulni,

tehát legkorábban május harmadikán lehet jogerős választási eredmény"

- mondta az NVI elnöke.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy ha például új szavazást kell elrendelni, akkor az eredmény jogerőssé válása, és emiatt az új parlament megalakulása is késhet.

"Ha van újraszámolás egy-két helyen, az nem befolyásolhatja annyira a listás eredményt, vagy a töredékszavazatokat, hogy emiatt ne lehessen megállapítani a másik 103-104 egyéni választókerületben az eredményt.

Ha úgy dönt a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria, hogy az adott ügy miatt meg kell ismételni egy szavazókörben a választást, akkor nehéz azt jósolni, hogy május 3-4-5-re végleges lesz az eredmény"

- mondta Pálffy Ilona.

Külső vizsgálatot rendelt el a választás.hu honlapon tapasztalt lassulás ügyében a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Az elnök emlékeztetett, hogy a megújult honlap januárban indult, de a választás előtt és a választás napján annyira belassult, hogy április 8-án kora délelőtt át kellett állni az egyszerűsített verzióra, amelyre később pótoltak közérdekű adatokat.

Pálffy Ilona ezzel kapcsolatban elmondta, hogy lassulást vettek észre a választások előtti napokon a portálon. A ügy kivizsgálása érdekében az elnök külső szakértői vizsgálatot rendelt el.

"Nekem számot kell arról adni, hogy mi történt.

Olyan mértékű lelassulás volt, hogy átálltunk az úgynevezett B verzióra.

Azt hogy van két verzió, már előre bejelentettük csütörtökön, amikor tartottunk egy tájékoztatót valamennyi pártnak, hogy nekünk van egy tartalék portálunk" - tette hozzá.

Ez egy lesoványított portál, amire bizonyos dokumentumok - a választási bizottsági iránymutatások, határozatok, és közbeszerzéses dolgok - nem voltak feltöltve. Ezt a hiányt pótolták, és már minden szerepel a B verzión is.

Pálffy Ilona kifejtette, hogy amíg nem kapja meg a független szervtől a vizsgálat eredményét, nem állítja vissza a régi portált, mert nem szeretné, ha újabb probléma merülne fel.

"Ez az én felelősségem, hogy most ez fog működni, most már rátéve a kifogásolt adatokat, amíg nem történik meg a vizsgálat."

Pálffy Ilona ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem egyenlő a választás.hu oldal a Nemzeti Választási Iroda belső választási rendszerével.

"A Nemzeti Választási Rendszer kapta az adatokat a helyi választási irodáktól, illetve választási bizottságoktól, egyéni választókerületi választási bizottságoktól,és a szavazatszámláló bizottságoktól, és ezeket az adatokat adta át a különböző sajtóérdeklődőknek, pártoknak plusz a mi honlapunknak" - mondta.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Választási Rendszer nem omlott össze, évek óta ugyanolyan jól működik, megbízható, és semmi köze a választás.hu honlaphoz.

"Ezt nem akarják elhinni, de ez így van. Elég nagy a pártokban a csalódottság, és a bizalmatlanság, és most ezt mind tulajdonképpen rajtunk vezetik le."

Hangsúlyozta, hogy a pártoknak tartott tájékoztatón elmondták azt is, hogy a választás.hu nyilvános oldal, és a Nemzeti Választási Rendszer nem ugyanaz, illetve arról is tájékoztatták a pártokat, hogy két portált működtetnek, hogyha baj lenne, akkor átállnak a másikra. Pállfy Ilona azt is elmondta, hogy reményei szerint a vizsgálat eredménye két héten belül kiderül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×