eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára - a nap hírei

Januártól emelkedik a gyed és a diplomás gyed összege. Hétfőtől csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni. Az orosz elnök szerint merénylet történt szerdán Szentpéterváron. A nap legfontosabb hírei december 28-án.

Hétfőtől nő a gyermekgondozási díj, valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

A nyilvántartott álláskeresők száma 5,7 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a novemberi zárónapon 258 ezer álláskereső szerepelt, több mint 15 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az év tizenegyedik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 százalék volt.

A postán januártól okmányok bemutatása nélkül adhatja föl csekkjeit, aki bankkártyával fizet. Nem szükségesek az okmányok az adó, illeték, és bírság csekkek befizetésénél, illetve 300 000 forintig az áru, szolgáltatás ellenértékének készpénzes megfizetésekor sem - közölte a Magyar Posta. Ugyanakkor be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot.

A külterületi utak fejlesztését több mint 28 milliárd forinttal támogatja a kormány. A pénzt a karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére is lehet fordítani. A Miniszterelnökség közleményében azt írja, hogy eredetileg erre a célra mintegy 18,4 milliárd forint vidékfejlesztési forrást különítettek el, azonban a beérkezett igényekhez igazodva a keretösszeg megemeléséről döntöttek.

Pénteken 2 forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. Az emeléssel a benzin átlagára 358 forintra nő, a gázolajé 369 forint marad. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között.

Vádat emeltek a Szentendrei úti halálos baleset okozójával szemben. A hatóságok halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolják a 29 éves férfit, aki márciusban kocsijával 165-170 kilométer per órás sebességgel rohant bele egy pirosnál várakozó autóba, amelynek vezetője és utasa a helyszínen meghalt. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakozó volt.

Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre. Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: a SMOG-1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot. A szerkezet, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában.

Terrorcselekmény volt a szerda esti robbantás a szentpétervári szupermarketben - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a Szíriából visszatért orosz katonák moszkvai kitüntetési ünnepségén beszélt erről. A robbantásban 13 ember sebesült meg, közülük 8-at kórházban ápolnak. Az elnök szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak nemrégiben egy másik merényletkísérletet sikerült megakadályoznia.

Az orosz legfelsőbb bírósághoz fordult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, miután a Központi Választási Bizottság elutasította jelölti bejegyzését az orosz elnökválasztásra. A választási bizottság hétfőn arra hivatkozva utasította el a 41 éves politikus bejegyzését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Isztambulban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket szilveszter éjjelre a hatóságok. December 31-én este a biztonsági erők több mint 40 ezer tagját mozgósítják a Boszporusz partján fekvő metropoliszban. A központi fekvésű Taksim téren sem engedélyezik az újévi mulatságok megtartását. Az elmúlt évben szilveszterkor egy dzsihadista merénylő fegyverével 39 embert ölt meg egy isztambuli szórakozóhelyen.

Felszámolják a Fülöp-szigeteki repülőgépgyártás megteremtésére hívatott állami vállalatot, mert fennállásának 45 éve alatt egyetlen használható repülőgépet sem produkált.Acég az 1980-as években előállt ugyan könnyűgép fa és üvegszálas prototípusával, a próbarepülést azonban nem követte gyártás pénzhiány miatt.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×