eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - a nap hírei

Négy milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésről határozott a Fővárosi Közgyűlés. Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson.

Az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból Jeruzsálembe.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek tartja az amerikai elnök bejelentését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Hangsúlyozta: ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.

Az ENSZ-főtitkára szerint csakis Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról. António Guterres kijelentette: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra. Elítélte az amerikai elnök döntését számos arab és európai ország, mások mellett Franciaország, Németország és Nagy-Britannia.

A római parti védmű részeként 4 milliárd forintból fejleszti az Aranyhegyi-patak menti és a pünkösdfürdői védvonalszakaszt a Főváros. A közgyűlés erről ma (szer) döntött. A két védvonalszakasz 2018-ban és 2019-ben megvalósuló fejlesztéséhez szükséges pénzt a főváros saját forrásból előlegezi meg. Az összeget a későbbiekben a római part teljes árvízvédelmére vonatkozó támogatásból visszapótolják a fővárosi költségvetésbe.

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője. Volner János azután beszélt erről, hogy az Állami Számvevőszék megállapította: több mint 330 millió forint tiltott támogatást fogadott el az első félévben a Jobbik. Közben a Fővárosi Főügyészség március hatodikáig meghosszabbította a Jobbik állami számvevőszéki ellenőrzése után indult nyomozás határidejét.

Vádat emelt Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt indított eljárást. A politikus továbbra is tagadja a vádakat, de úgy döntött: kilép a Jobbikból, hogy - mint fogalmazott - a személye elleni vádemelés ne rontsa a párt esélyeit a 2018-as választáson.

Az oktatási államtitkár szerint az iskolai környezet stabilizálódása hozzájárult ahhoz, hogy minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló nemzetközi felmérésben. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában felidézte, hogy az iskolák 2012-ben kerültek állami fenntartásban és szerinte ez hozzájárult a jobb eredményekhez. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon a diploma jó befektetés, hiszen az OECD országok között itt a legalacsonyabb a diplomás munkanélküliség.

Jövő hétfőig lehet pályázni a kerekesszéket használók autóvásárlásának támogatására. Erre első körben 50 millió forint áll rendelkezésre, jövőre újabb 50 milliós keretet nyitnak meg. A vételár függvényében 1 millió és 4 millió forint közötti összeg, de legfeljebb a személygépkocsi vételárának fele nyerhető el. Czibere Károly szociális államtitkár az InfoRádióban elmondta: januártól már nem lesz kötelező feltétel a hitelfelvétel, ettől azt várják, az eddigieknél is többen élnek majd a támogatással.

Megalakult a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége Budapesten. A szervezet elnökének megválasztott Turi Dénes elmondta, hogy a következő néhány hónapban az ország minden részébe szeretnének eljutni és a nyugdíjas szövetkezetek alakításához és működtetéséhez szükséges információkat átadni az érdeklődőknek.

4500 fős leépítésre készül a General Electric Európában - értesült a Portfolio. A gazdasági portál úgy tudja: az elbocsátás elsősorban azokat az egységeket érinti, amelyeket 2015-ben vásárolt a GE az Alstomtól, vagyis Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban lesz várhatóan létszámleépítés. Egy szakszervezeti vezető a Reutersnek megerősítette a leépítési tervet, hivatalos bejelentés holnap (csüt) lehet.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×