eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tárgyalna a magyar kormány az elosztási kvótáról - a nap hírei

Nem mond le a németországi koalíciós egyeztetések kudarca miatt a kancellár. Több mint 40 százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks-2 beruházásban. Az első népszámlálás óta még soha nem volt ilyen alacsony a gyermekkorúak és ilyen magas az időskorúak száma Magyarországon. A nap legfontosabb hírei november 20-án.

Nem kíván lemondani a németországi koalíciós egyeztetések kudarca miatt a kancellár. Angela Merkel azt mondta: a kisebbségi kormányzásnál jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani. Korábban elutasította az új választások kiírását a német államfő. Frank-Walter Steinmeier a koalíciós tárgyalások folytatását sürgette és bejelentette, hogy ő maga is megbeszélést kezd azokkal a pártokkal, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést.

Az Európai Parlament döntése után is tárgyalna a magyar kormány az elosztási kvótáról - jelentette ki az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt az általa vezetett testület és a bajor tartományi parlament Európaügyi bizottságának budapesti tárgyalási után elmondta: Bajorország és Magyarország álláspontja szerint Európa hosszú távú jövőjéhez nélkülözhetetlen, hogy meg tudja védeni magát a migrációs hullámmal szemben.

Uniós beruházások támogatására 200 millió euró hitelt nyújt az Európai Beruházási Bank a magyar államnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerződés aláírása után azt mondta: a pénzt az uniós források hatékony felhasználásához, önrészként veszi igénybe a kormány. A mostani szerződés annak a 1,5 milliárd eurós hitelkeretnek a második részlete, amelyről két éve jött lére megállapodás.

Meghaladhatja a 40 százalékot a magyar beszállítói arány bizonyos munkákban a Paks II. beruházás megvalósításában - mondta az orosz állami Roszatom atomenergetikai konszern első vezérigazgató-helyettese. Kirill Komarov elmondta: az év végén kihirdetik a Paks II. turbinaszigetének berendezéseire júliusban kiírt tender eredményét.

A család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény az érintettek mellett az építőipart is segítette. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyobb kereslet az ingatlanokra fellendítette az ágazatot, ráadásul sok építőipari munkást haza vonzott külföldről. Hozzátette: a kormány a gazdasági helyzet függvényében igyekszik megtartani 2019 után is a lakások 5 százalékos áfáját.

Megállapodást írt alá a jövő évi bérek és juttatások emeléséről a honvédelmi tárca a szakszervezetekkel. Simicskó István honvédelmi miniszter az aláírás előtt elmondta: a 13 pontos egyezség értelmében 5 százalékkal nő a katonák bére és egyebek között magasabb lesz a családos katonák gyermeknevelési és tanévkezdési támogatása, az Erzsébet-utalvány értéke és az önkéntes nyugdíjpénztási hozzájárulás mértéke.

Adómentessé tenné a társaságok kivett nyereségét a Jobbik. Volner János frakcióvezető igazságtalannak nevezte, hogy a külföldi vállalatoknak elég az iparűzési adót és a társasági adót megfizetniük, míg a magyar vállalkozásokat osztalékágon is megadóztatják.

Az első népszámlálás óta még soha nem volt ilyen alacsony a gyermekkorúak és ilyen magas az időskorúak száma Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tavaly ősszel végzett kis népszámlálásának adataiból. 2016-ban mintegy 1 millió 400 ezer 15 év alatti élt az országban. Az aktív korúak létszáma 6 millió 600 ezer volt, az idős korosztályba tartozók száma pedig meghaladta az 1 millió 800 ezret.

A terrorizmust támogató államok listájára helyezi Észak-Koreát az Egyesült Államok kormánya. A döntést bejelentő Donald Trump elnök hangsúlyozta: a phenjani rezsim amellett, hogy nukleáris pusztítással fenyegeti a világot, visszatérően nemzetközi terrorakciókat, köztük külföldön elkövetett gyilkosságokat támogatott.

Zimbabwéban kezdeményezi az államfő alkotmányos elmozdítását a kormányzó párt, miután lejárt a Robert Mugabe önkéntes lemondásra adott határidő. A zimbabwei hadsereg által házi őrizetben tartott elnök korábban beleegyezett távozásába, de később összehívta a kormány ülését keddre.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×