eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Európa legöregebb hiúza élt Budakeszin

Európa legöregebb hiúza élt Budakeszin

A Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme, Hubert csütörtök éjjel elpusztult – tájékoztatott a vadaspark. A nagyragadozó idén már a 23. életévét töltötte be, ezzel feltehetően ő számított kontinensünk korelnökének.

Az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és a gondos orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban.

Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – hiszen a vadonban egy hiúz átlagosan és legjobb esetben is csupán csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének.

„Kiemelt figyelemmel viseltettünk a korrekorder Hubertünk iránt: az előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Sajnos a fogazata és a csontozata sem volt a régi, így kizárólag puhára főtt csirkehúst ehetett” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. Csütörtök kora délután hirtelen rosszullét lépett fel nála, majd a roham után sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, ami után már nem tért magához. A további kezelés kilátástalansága, illetve állatjóléti szempontok miatt a vadaspark eutanázia mellett döntött.

A Budakeszi Vadaspark hiúzpopulációja Hubert távozása után sem marad képviselő nélkül, hiszen a fiatalabb Csabi, továbbra is várja a látogatókat.

A Hubertről készült képeket itt megnézheti

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×