eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Brutális változások a magyar kórházakban

Brutális változások a magyar kórházakban

2008 óta jelentős mértékben megváltozott az egészségügyi ellátások igénybevétele, de a jelentett adatok valódisága némelykor megkérdőjelezhető. Az NEAK (OEP) 2008-2016 között adataiból szemezgetett a Napi.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi nevén OEP) honlapján elérhetőek a 2008-2016 közötti gyógyító-megelőző ellátásokról adatai. 2008-ban a járóbeteg-, a fekvőbeteg-, valamint a nappali sebészeti ellátásban összesen 66,5 millió ellátási esetet jelentettek. 2016-ra csaknem elérte a 70 milliót az ellátási esetek száma, ez 4,5 százalékos növekedés - írja a Napi.hu.

A legnagyobb arányú,

több mint kétszeres növekedést az egynapos sebészet produkálta,

120 ezerről 264 ezerre nőtt az ellátások száma. A kiinduló év 64 milliót meghaladó járóbeteg-ellátási esete több mint 67 millióra nőtt. A kétmilliós nagyságrendű fekvőbeteg-ellátások száma 6 százalékkal csökkent.

A NEAK adatai szerint 2008-ban egy területi ellátást végző felnőtt körzethez 1708, egy gyermekkörzethez 892, egy vegyes körzethez pedig 1483 lakos ellátása tartozott. E számok 2016-ra minimálisan javultak, ugyanakkor 2008-ban még Budapesten volt a legkisebb az egy praxisra jutó lakosok száma, 2016-ra viszont Nógrád, Baranya, Csongrád megyében, sőt a legtöbb tartósan betöltetlen praxissal rendelkező Borsod megyében is kevesebb lakos jutott egy felnőtt körzetre, mint Budapesten. 

A betegszállító szolgálatok szinte ugyanannyi, 2,2 millió körüli beteget szállítottak 2008-ban, mint 2016-ban, a betegszállítás finanszírozása a vizsgált időszakban 11 százalékkal lett magasabb. 2016-ban viszont 25 százalékkal, 10 millió kilométerrel volt kevesebb a megtett hasznos kilométerek száma, mint 2008-ban.

Megduplázódott a sürgősségi ellátások száma. Kilenc év alatt jelentősen nőtt a kardiológiai rendelési idő és a kardiológiai forgalom, az ellátott betegek száma több mint 300 ezerrel gyarapodott. Minimális mértékben csökkent a belgyógyászati és pszichiátriai ellátási esetek száma, miközben csaknem 1000 órával nőtt a heti pszichiátriai szakrendelési idő, azaz megnőtt az egy pszichiátriai betegre jutó ellátási idő. A szintén csaknem heti 1000 órával megnövekedett tüdőgyógyászati szakrendelési idő ellenére 25 százalékkal csökkent a tüdőgyógyászati szakrendelések forgalma.

A klinikai onkológiai szakrendeléseken a kilenc év alatt változatlan szakorvosi óraszám mellett lényegében azonos volt a forgalom, évi 470-480 ezer esetet láttak el.

Igazán látványos és drámai változások a fekvőbeteg-ellátásban következtek be. A szülészet-nőgyógyászat területén

az abortuszok száma szinte megfeleződött,

42 ezerről 26 ezerre csökkent, a különbség azonban nem növelte a szülések számát. Döbbenetes mértékben változott a császármetszések aránya. Míg 2008-ban két hüvelyi szülésre jutott egy császármetszés, ez az arány 2016-ra 1,4:1 arányra változott, Budapesten pedig napjainkban már az 1:1 arányhoz közelítünk.

Felénél is kisebbre apadt a szenvedélybetegségek aránya az ellátási feladatokban, míg 2008-ban nem egészen 5,5 ezer alkoholfüggőséggel kapcsolatos kórházi ellátásra került sor, 2016-ban már 2 ezernél is kevesebbre. Drogfüggőség miatt 2008-ban alig 200, 2016-ban körülbelül 400 pszichiátriai ellátást végeztek.

A 18 év feletti kórházi kezelteknél észlelt szeptikémia (vérmérgezés) miatti kórházi ellátások száma 2008-ban még 5 ezer alatt maradt, majd minden évben emelkedő esetszám mellett 2016-ban már megközelítette a 11 ezret a jelentett estek száma.

Az onkológiai esetszámok sem igazán megnyugtatóak. A Nemzeti Rákregiszter szerint az új daganatos megbetegedések száma 2008 és 2014 között 10 százalékkal növekedett, 2016-ra meghaladta az évi 90 ezret.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×