eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor szintet lépett a CEU-ügyben

A miniszterelnök szerint a Közép-európai Egyetem szabálytalanul működik. Ezt Orbán Viktor ma reggel mondta a Kossuth rádióban. A CEU visszautasítja, hogy csalást követne el. Az is kiderült, hogy nem találkozott Orbán Sorossal tavaly.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint több külföldi egyetem működik szabálytalanul, köztük – mint fogalmazott – „Soros György egyeteme is". A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött.

"Ha valaki Magyarországon folytat képzést, és közben magát külföldi, ez esetben amerikai egyetemnek tekinti, akkor a két kormány között megállapodást kell kötni. Ez most hiányzik.

Hozzátette:

"a csalás az csalás, akárki is követi el".

Arra a kérdésre, hogy szerinte fél-egy év múlva is lesz-e Közép-európai Egyetem Magyarországon, Orbán Viktor azt válaszolta: nem a CEU-val tárgyalnak, az intézmény jövője az amerikai és a magyar kormány közötti megállapodáson múlik.

"A CEU-val nem kell tárgyalnunk, mert nem ők az amerikai kormány. Itt a magyar egyetemeknek van sérelmezni valójuk, mert a helyzet, amit a tisztázatlan jogi szabályok lehetővé tettek, az nem fair.

A Magyarországon működő egyetemek egy diplomát adnak ki: egy magyar diplomát és kész."

Csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János politikai hisztériakeltésnek nevezte a Magyarországon működő külföldi egyetemek állami ellenőrzése körül kialakult vitát.

"Az ügynek a ránk bízott választópolgárok érdekeinek védelme a motivációja.

A következő egy év egy nemzetközi megállapodás megkötésére szükségszerűen elegendő kell hogy legyen. Minden, ami ezen túl van, az hisztériakeltés, ráadásul sok esetben politikai hisztériakeltés.

A CEU-t érintő törvényjavaslatot az oktatási államtitkár szerint sem szükséges visszavonni. Erről Palkovics László szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón beszélt.

"Én nem látom teljesíthetetlennek azokat a feltételeket, amelyekre a törvény hivatkozik.

Ezekről majd nyilvánvalóan tárgyalni kell."

A CEU rektorhelyettese az InfoRádiónak azt mondta, hogy bár a CEU és a Közép-Európai Egyetem papíron valóban két intézmény, a CEU nélkül a magyar alapítványi iskola elveszítené értelmét. Enyedi Zsolt hangsúlyozta:

a jogszabály-módosításnak 3, kizárólag az ő intézményüket érintő passzusa van.

"Csak mi vagyunk olyanok, akik a külföldi székhelyünk szerinti országban nem folytatunk oktatási tevékenységet, csak mi vagyunk olyanok, akik a licenszszerződés jogi formuláját használva működünk, és mi vagyunk az egyetlen olyan egyetem, ahol jelentős számban dolgoznak az unión kívüli professzorok."

Csaba László, a Közép-európai Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének közgazdász professzora úgy fogalmazott:

a módosítás elképesztő, ezért vissza kellene vonni.

"Azt gondolom, hogy egy jól működő egyetemet sarokba szorítani anélkül, hogy erre ez az intézmény okot adott volna, ez mindenképpen elgondolkodtató, és majd elszámolnak a lelkiismeretükkel is."

Visszautasítják, hogy csalást követnének el

A CEU péntek délelőtt közleményében reagált. Azt írták: teljes mértékben visszautasítják Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el.

Kiemelik: ellentétben a Miniszterelnök kijelentésével, jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki.

A CEU jogosult (akkreditált) arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki. Leszögezik: 25 éve a magyar törvényeket betartva vesznek részt a magyar felsőoktatásban – bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis. Azt is megjegyezik, hogy a Miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemünk hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem.

Miután a sajtóból értesültek a fejleményekről, az üggyel kapcsolatban hétfőn összeül a Magyar Rektori Konferencia. 

Nem találkozott Orbán és Soros

Pénteken az Index azt is megírta, hogy Kamu a tavaly nyári titkos Orbán-Soros megbeszélésről szóló hír. 2017. február 2-i számában írta a Figyelő, hogy "Lapunk úgy értesült, hogy tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz."

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke akkor és később sem erősítette meg ezt az információt, az Index viszont Soros György sajtófőnökétől most rövid, de velős választ kapott: "Nem igaz".

Összefogást szeretnének

A CEU késő délelőtt egy újabb közleményt is kiadott. Ebben leszögezik:

"A CEU irányába megnyilvánuló hazai és külföldi támogatás nagyon sokat jelent az egyetemnek, szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy

akadémiai szabadságunk védelme nem pártpolitikai ügy.

Az akadémiai szabadság minden magyar állampolgár ügye kell hogy legyen.

A CEU nem kezdeményez, támogat, vagy hagy jóvá semmilyen politikai szervezet által rendezett nyilvános tüntetést.

Őszintén hiszünk abban, hogy a magyar állampolgárok politikai meggyőződésüket félretéve, közös erővel védik meg a magyarországi felsőoktatási intézmények szabadságát" - tudatta az egyetem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×