eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egy Orbán-Trump találkozó véget vetne a nemzetközi elszigeteltségnek

"Egy Orbán-Trump találkozó véget vetne a nemzetközi elszigeteltségnek"

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint egy Orbán-Trump találkozót követően Magyarország kiléphet a nemzetközi elszigeteltségből. Csizmadia Ervin az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új amerikai elnök hatalomra kerülése és a Brexit után egy új világrend alakulhat ki.

Rugalmasnak nevezte az orbáni politikát a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója annak apropóján, hogy a miniszterelnök múlt csütörtökön azt mondta: Magyarország csak olyan szerepekre vállalkozik, olyan célokat tűz ki maga elé, amely megfelelő az ország súlyának, méretének és befolyásának.

„Most már megengedhet magának egy ilyen mondatot is, hiszen sokkal előbbre tart a nemzetközi befolyását illetően, mint korábban” - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin szerint ez nem feltétlenül hátralépést jelent, inkább az adott helyzetnek megfelelő taktikát. Az InfoRádió Aréna című műsorában szóba került az Egyesült Államokkal való kapcsolat is.

„Az az első eufória, hogy most a magyar kormánynak kedvezőbb adminisztráció lép hivatalba Amerikában, egészen biztosan így van.

De az ördög a részletekben van, tehát egyáltalán nem tudom ezt automatikusan levezetni. Az biztos, hogy valamiféle magasabb szintű találkozó 2017-ben lesz az amerikai és a magyar kormány között. Ilyen találkozók az elmúlt hat évben lényegében egyszer sem voltak. Annak, ha vannak személyes találkozók, természetesen vannak olyan üzenetei, amik azt erősítik, hogy Magyarország kilépett abból a nemzetközi elszigeteltségből, amiben volt” - mondta Csizmadia Ervin.

Az elemző úgy vélte,

Trump hatalomra kerülésével és a Brexittel a világ rendje is megváltozik.

Ha a liberális demokrácia meg akarja őrizni tekintélyét, akkor választ kell adnia a társadalmi egyenlőtlenségek és az elit közötti viszonyra. Ennek hiányában tovább erősödhet a populizmus, ami szintén demokratikus körülmények között működik – hangsúlyozta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

„A baloldalnak nincs világképe”

Nincs világképe a magyar baloldalnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Csizmadia Ervin szerint sok esetben a civil mozgalmak is pártlogika alapján működnek.

Hosszú és gyötrelmes kampány lesz a következő bő egy évben

– fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

„Aminek egyébként ugyanaz az oka, mint ami 2010 óta mindig: a baloldal vagy a balliberális oldal nem tud pozíciót fogni” - indokolta az igazgató.

Csizmadia Ervin szerint emiatt egy permanens kísérletezés zajlik.

„Egy szóval úgy tudnám megfogalmazni, hogy nincsen világképe” - fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Az elemző azt mondta: emellett a balliberális oldal jövőképpel és Európa-képpel sem rendelkezik. Problémának tartja továbbá, hogy nincs egy olyan figurája, aki mindezt képviseli.

Míg a jobboldal, a Fidesz egy állandóan változó világhoz szabja az identitását,

a baloldal nem tud lépést tartani a kontinens politikai dinamikájával.

A Méltányosság Politikaelemző Központ már 2013-ban kidolgozta az előválasztásra vonatkozó koncepcióját – hívta fel a figyelmet Csizmadia Ervin.

„Szerintem a politika nem úgy működik, hogy valaki először is közli magáról, hogy miniszterelnök-jelölt, majd kinyilvánítja, hogy minek kell történnie. Ez nem az a fajta előválasztás, amit én, mint egy elemző cég képviselője egy jó opciónak gondolok” - mondta Botka László miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban.

Csizmadia Ervin hibának nevezte, hogy sok esetben a civil mozgalmak is pártlogika alapján akarnak működni.

„Abban nagyon erősnek tartom a baloldali vagy a liberális értelmiséget, hogy statikus kategóriákra nagyon jól fel tudja hívni a figyelmet, ezeket jól tudja képviselni. Abban kevésbé tartom jónak, hogy hogyan lehetne kitalálni újszerű megközelítéseket, kreatív megközelítéseket egy olyan helyzetben, amiben ma vagyunk” - mondta Csizmadia Ervin.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a baloldali pártok a közösségi médiában sem igazán aktívak.

Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban elmondta: „az ellenzéknek pillanatnyilag az egyik legkomolyabb fegyvere a kormány ellenében a korrupciós tematika. Ez a korrupciós tematika működött, valóban a hazai közvélemény egy jelentős része, és a nemzetközi közvélemény egy jelentős része az Orbán-kormányt és személy szerint Orbán Viktort egy igen korrupt kormánynak, illetve kormányfőnek tartja. Itt a Fidesz által vezetett kormány eredményt tud elérni a tekintetben, ha például egy ilyen

OLAF-jelentéssel azt bizonyítja, hogy nemhogy nem ők a korruptak, hanem azok, akik eddig ezt rájuk mondták.

Ennek a történetnek nyilvánvalóan ez a tétje.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×