eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Innen mindenki megtalálja helyét a nagyvilág táncéletében

"Innen mindenki megtalálja helyét a nagyvilág táncéletében"

Több mint egymilliárd forintból épül fel a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncpedagógus- és Koreográfusképző Intézete. Februártól pedig egyetemi rangra emelkedik a balett, a néptánc, a modern tánc és új szakirányként a színházi tánc képzés Magyarországon – mondta el az InfoRádiónak Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora.

„Még az Állami Balettintézet korszakunkban egyre több hallgató jelentkezett a főiskolára, s azért épült fel a Kazinczy utcai épületegyüttesünk, hogy ki tudja szolgálni az egyre nagyobb igényeket. Ez 44 éve történt, akkor is ideiglenes jelleggel. Majd szerencsére átköltözhettünk a Columbus utcai campusra, ahol egy 12 termes szakmai épületben folyik az oktatás. Ám sajnos a pedagógusképzés hallgatóit már nem tudtuk itt fogadni, szükségessé vált a további bővítés. A kormány segítségének köszönhetően megvásárolhattuk a szomszédos épületet és telket, és a héten már el is kezdődhetett az építkezés” - számolt be az InfoRádiónak a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora.

Szakály György hozzátette: így elhagyhatják majd a Kazinczy utcai épületet és egy európai színvonalú campuszon folytatódhat a több mint 400 pedagógushallgató képzése.

„Bízom benne, hogy az év vége felé, de legkésőbb jövő februárban már itt folyik majd az oktatás” - jelezte a rektor.

Szakály György elmondta, hogy a Táncpedagógus- és Koreográfusképző Intézet több mint egymilliárd forintos beruházással készül. Egy meglévő épület átalakítása és felújítása mellett hat, szakmai oktatásra alkalmas baletterem is épül.

Ami pedig a tartalmat illeti: február elsejétől egyetemi rangot kap az intézmény.

A főiskolai, illetve majd az egyetemi képzésbe – miként eddig is – csak a hat évig tartó előkészítő évfolyamokból lehet bekerülni, ahol magas szintű képzést kapnak a hallgatók. Ezért a felvételik tízéves kortól kezdődnek.

A diákok 16-17 éves korig úgynevezett előkészítő jogviszonyban állnak a táncművészeti főiskolával. A hatodik évet egy komoly rostavizsga zárja, ekkor nyerhetnek felvételt a megfelelő tudással rendelkező növendékek a főiskolai, egyetemi képzésbe.

„Bízom abban, hogy hamarosan a doktori iskolát is meg tudjuk alapítani. Azon vagyunk, hogy az egyetemmé válás után ezt a célt is elérjük” - hangsúlyozta a rektor.

Jelezte továbbá, hogy újabb szakirányt fognak indítani: az ötéves színházi táncművész képzést, ahol 14 éves kortól 19 éves korig képezik a művészeket.

„Nagyon nagy igény van a képzett táncművészekre, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Biztos vagyok abban, hogy az itt végzett hallgatók is megtalálják majd a helyüket a nagyvilág táncéletében, ahogy az eddig végzettek is egytől egyig szerződéshez, munkához jutottak, hiszen garancia a magyar táncművészeti egyetemen való tanulás” - mondta Szakály György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×