eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Paczolay Péter február helyett csak áprilisban kezdhet az európai bíróságon

A devizahitelekkel összefüggő ügyek, valamint a börtönviszonyok is az Emberi Jogok Európai Bíróságának napirendjén van Magyarországról - nyilatkozta az InfoRádiónak a strasbourgi testület leendő bírája, akit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelölt erre a posztra. Paczolay Péter elmondta, hogy várhatóan március végéig marad római nagykövet, és április közepén teszi át székhelyét Franciaországba.

Paczolay Pétert abszolút többséggel, 179-ból 91 támogató szavazattal választották meg kedden az Európa Tanács bírói testületébe. Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke az InfoRádiónak elmondta: ebben a tisztségében befolyásolni tudja a Magyarországra vonatkozó ügyek alakulását.

„A devizahitelekkel kapcsolatos ügyek azok, amik szerintem most Magyarországon a legnagyobb érdeklődésre számítanak. Természetesen nagyon sok olyan ügy van, ami ismétlődő - például a perelhúzódás vagy a börtönviszonyok –, de ez egy teljesen újfajta ügyhalmaz. Magyarország nem a legnagyobb ügyeket szállító, hiszen ez elsősorban Törökország, Oroszország, Egyesült Királyság, Olaszország” - fogalmazott Paczolay Péter.

A jelenleg még római nagykövet kilenc évre szóló megbízatása elvileg február 1-jén kezdődik.

„A nagyköveti állásomról nyilván lemondok, illetve visszarendelnek, csak utána tudom letenni az esküt az Emberi Jogi Bíróság előtt. Ezt reálisan áprilisra teszem. A híradásokban február 1-je jelent meg, ami azt jelenti, hogy legkorábban február 1-jén tudnám elfoglalni a bírói helyet, de nem okoz problémát, ha később megyek, hiszen addig a jelenlegi tag, Sajó András folytatja teljes jogkörrel a munkát” - közölte a jelenlegi római nagykövet.

Paczolay Péter úgy látja, valószínűleg március végéig látja el római nagyköveti teendőit. A diplomata egyébként Magyarország máltai nagykövete is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×