eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor szerint egyre többen támogatják az unión kívüli menekülttáborokat - a nap hírei

Megerősítették elkötelezettségüket az unió és Törökország közötti migrációs megállapodás teljes körű végrehajtása mellett a tagországok állam- és kormányfői.

Megerősítették elkötelezettségüket az unió és Törökország közötti migrációs megállapodás teljes körű végrehajtása mellett a tagországok állam- és kormányfői. Az uniós vezetők egyúttal támogatásukról biztosították a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országokat. A tagországi vezetők a migrációval foglalkozó zárónyilatkozatukban pozitívan értékelték, hogy Görögország már megtette az első lépéseket az unió és Törökország között létrejött megállapodás végrehajtásában, ugyanakkor felszólították a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a közös cselekvési terv megvalósítását. A csúcstalálkozó résztvevői fél évvel meghosszabbították az Oroszország elleni uniós szankciókat, valamint megállapodásra jutottak az Ukrajnával kötött társulási szerződés hollandiai ratifikálásához szükséges biztosítékokról, amelyek a várakozások szerint lehetővé teszik az egyezmény végső jóváhagyását.

A miniszterelnök szerint Európai szinten egyre többen támogatják az unión kívüli menekülttáborok létrehozását. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója előtt közölte: még nincs szó többségi álláspontról, de az események ebbe az irányba haladnak.

400 millió euró értékben nyújt vidékfejlesztési hitelt Magyarországnak az Európai Beruházási Bank. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az erről szóló megállapodást aláírása után hangsúlyozta: a szerződés célja, hogy segítse a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását. Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke elmondta: a pénzintézet a versenyképesség érdekében támogatja az egyes országok tradicionális gazdasági szektorait, amivel segíti a munkahelyek megőrzését.

Az októberben várt 2,7-ről 3,2 százalékra javította a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a Kopint-Tárki. A konjunktúrakutató intézet az idei évre 2,2 százalékos gazdasági bővülést vár. A cég legfrissebb jelentése az idén 0,4 százalék, jövőre 2 százalékos inflációval számol.

Az adózás rendjéről szóló új jogszabály, illetve új büntetőeljárási kódex is szerepel a kormány tavaszi törvényalkotási programjában. A kabinet 48 törvényjavaslat elfogadását kezdeményezi a tavaszi ülésszakon. A kormány májusban tervezi benyújtani a 2018-as költségvetést és az ahhoz kapcsolódó törvényjavaslatokat, amelyeket várhatóan júniusban fogad el a országgyűlés.

Az Eximbank vezérigazgatója szerint egyre több magyar hozzáadott érték és mérnöki szaktudás jelenik meg az ázsiai piacokon. Urbán Zoltán azt mondta: a magyar miniszterelnök indonéziai látogatásán több megállapodás is létrejött az energetikában, a vízellátás korszerűsítésben és az IT-szektorban. Hozzátette: az indonéz villamos művek nemzetközi tenderén mobilerőművek építésére nyert pályázatot a General Electric.

Többségi tulajdonrészt vásárolt az olaj- és gázipari tervező és kivitelező OT Industries nevű vállalatban a Mol - közölte az olajtársaság. A tranzakció zárásához versenyhatósági jóváhagyás szükséges. A lépés illeszkedik a Mol-csoport új hosszú távú stratégiájába, amely szerint a vállalat széleskörű ipari és üzleti szolgáltatásokat kínál ipari vállalatoknak.

Összeférhetetlenség miatt kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét - erősítette meg a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Póta Péter az InfoRádiónak azzal indokolta az eljáró bíró döntését, hogy kiderült: a könyvvizsgáló jogviszonyban áll az egyik sértett cég felszámolójával. Hozzátette: a döntést az ügyész megfellebbezte, így a kizárásról a Fővárosi Ítélőtábla határoz majd jogerősen. A Quaestor-ügyben érintett 11 vádlottat több mint 5 ezer rendbeli bűncselekménnyel vádolják.

Semmilyen adófizetési kötelezettség nem terheli a nyugdíjasokat a karácsonyi Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban. Az adóhivatal tájékoztatása szerint a tízezer forint értékű utalvány értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme. Az ilyen típusú juttatás után a közterheket a kifizetőnek, ebben az esetben az államnak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó rendelet tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Karl Károly hírközlésfelügyeleti főosztályvezető az InfoRádióban elmondta: a tervezet értelmében egy egyéni előfizető legfeljebb 10, üzleti előfizető pedig 50 feltöltős SIM-kártyás szerződést köthet és tarthatna fenn egyidejűleg. A parlament korábban a terrorizmus elleni fellépésre tekintettel szigorította a feltöltős mobiltelefon-kártyákra vonatkozó szabályokat.

A szokásosnál korábban jelent meg az influenzavírus Magyarországon. Molnár Zsuzsanna az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa az InfoRádióban elmondta: december 8-a és 15-e között több mint 8 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, eddig 3 esetben sikerült azonosítani a vírust. A szakember szólt arról is, hogy néhány európai országban is megerősödött a vírus aktivitása.

Január 1-től Märcz Tamás a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A 42 éves szakember Sydney olimpiai bajnoka, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok. 2014-től a kapitányváltásig Merész András másodedzőjeként dolgozott a magyar női válogatott mellett. Benedek Tibor eddigi szövetségi kapitány a riói olimpián elért ötödik hely után döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg december 31-én lejáró szerződését. Az új kapitány első nyilatkozatát itt olvashatja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×