eur:
388.3
usd:
360.23
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Két képviselőn múlik az alaptörvény-módosítás

Kedden szavaz az Országgyűlés a kormányfő által, a kvótanépszavazás nyomán benyújtott alaptörvény-módosításról. A voksolás kimenetele bizonytalan, mert a kormánypártoknak két ellenzéki szavazatra is szükségük lenne a módosításhoz, az előterjesztést azonban egyik ellenzéki frakció sem támogatja feltétel nélkül.

133 képviselő szavazatára van szükség a kétharmados támogatottsághoz a 199 fős parlamentben az Orbán Viktor miniszterelnök által, a kvótanépszavazás nyomán benyújtott hetedik alaptörvény-módosítás elfogadásához, így a kormánypártoknak két ellenzéki voksra is szükségük lenne. Csakhogy az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP előre jelezte, hogy képviselői nem nyomnak gombot a szavazáson, a Jobbik pedig a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta támogatása feltételeként.

Nemrég be is nyújtottak egy módosítást erről, és hétfőn kezdeményezték, hogy eltérve a házszabálytól, már kedden, az alaptörvény-módosítás előtt szavazzon erről a Ház. Ezt azonban a kormánypártok nem támogatták. Kósa Lajost, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: semmi indoka nincs annak, hogy rendkívüli körülmények között tárgyaljuk ezt a törvényjavaslatot.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője tartotta pártja korábbi álláspontját, és azt mondta, akkor támogatják az alaptörvény-módosítás elfogadását, ha a Fidesz gondoskodik arról, hogy megszűnjön a letelepedési kötvények révén migránsok Magyarországra telepítése.

Röviddel ezután a plenáris ülésen Kósa Lajos az alaptörvény-módosítás támogatására szólította fel a parlamenti pártokat, az illegális bevándorlók és a letelepedési kötvényt vásárlók közötti különbséget pedig a betörők és az albérlők közötti különbséggel vonta párhuzamba, majd aláhúzta, hogy a kormány felülvizsgálja a letelepedési kötvények rendszerét.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonban megismételte, hogy pártja csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha az nem félmegoldás, majd arra kérte a kormánypártokat, hogy nyugodtan mocskolják emiatt tovább a Jobbikot, mert ez azt bizonyítja, hogy félnek az ellenzéki párttól.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában úgy látta, hogy a Jobbikot saját jövője aggasztja, és azt kérte a politikusoktól, hogy álljanak ki a magyar emberek érdekében.

Az Országgyűlés frakcióktól független képviselői, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és Szolidaritás politikusai elutasítják az alaptörvény-módosítást. Arra a kérdésre, hogy a kormánypártoknak van-e tervük arra az esetre, ha az alkotmány-módosítást az Országgyűlés nem szavazná meg, Kósa Lajos sajtótájékoztatóján azt felelte, hogy a szavazást követően fogják értékelni a helyzetet, akkor is vannak további teendők a betelepítési kvóta ellen, ha a Ház megszavazza a javaslatot, és akkor is, ha nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×