eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Emmi visszautasítja a Műegyetem átszervezésével kapcsolatos híreszteléseket

Befejeződtek az Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában rögzített intézményi átalakítások és a fenntartó jelen pillanatban továbbiakat nem tervez, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatási államtitkársága a Műegyetem gazdaságtudományi karának esetleges leválásáról. A szaktárca egyúttal visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.

Az államtitkárság kiemelte: a jelenlegi magas szintű szakmai önállósság a magyar felsőoktatás erőssége.

Mint írták, a 2014-ben elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiai dokumentum pontosan rögzítette, hogy milyen intézményi átalakításokat tervez a kormány az optimálisan működő felsőoktatási rendszer megvalósítása érdekében. Ezek az átalakítások befejeződtek, a fenntartó jelen pillanatban nem tervez további átalakításokat, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.

Hozzátették: intézményi kezdeményezésre a fenntartó megvizsgálja a javasolt kérdéseket, és az intézmények véleményének megismerése után hoz döntést. Az oktatási államtitkársághoz azonban egyik felsőoktatási intézmény - sem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), sem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - sem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék. 

Amennyiben ilyen jellegű kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektől, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó előnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minőségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja. 

Kedden az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Hétfőn este a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre. 

Az intézmény Facebook-oldalán kedden közzétett dokumentum szerint összhangban az egyetem alapító okiratával, valamint a szenátus által július 11-én elfogadott intézményfejlesztési tervvel, állásfoglalásban erősíti meg, hogy az egyetemnek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×