eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megváltozott a magyar politika fókusza – elemzők az Arénában

Berlinben és Brüsszelben is odafigyelnek az október 2-ai magyar kvótareferendum kimenetelére - mondták az InfoRádió Aréna című műsorának politikai elemző vendégei. Mráz Ágoston és Csizmadia Ervin szerint mélyreható viták vannak a migrációról az unióban.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezetője szerint a miniszterelnök politizálásában már 2014 óta megfigyelhető a külpolitika irányába való elmozdulás.

„A világ helyzete, a belpolitikai konfliktusok kiélezettségének hiánya, a versenyhelyzet minimálissá válása, a félelemérzet hiánya az, ami ezt lehetővé és fontossá is teszi” – mutatott rá Mráz Ágoston.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a külpolitika a kormány legfontosabb karakterjegyeit hozza elő.

„Orbán Viktor európai szinten akar politikát formálni. Tehát a mai magyar politikát úgy érdemes elemeznünk, hogy ezt a szempontot tesszük az első helyre. Az ellenzék szerintem azért is van olyan állapotban, amilyenben, mert ezt a változást sem tudta igazából lereagálni, tehát azt, hogy megváltozott a magyar politika fókusza, a gazdaságpolitikáról és a belpolitikáról áttevődött a külpolitikára” – mutatott rá Csizmadia Ervin.

Az elemző úgy vélte, hogy már csak a pénteki pozsonyi uniós csúcs okán is Brüsszel és Berlin odafigyel az október 2-ai referendum kimenetelére.

„Nagyon mélyreható viták zajlanak, ezt Orbán Viktor mostani parlamenti beszéde is teljesen világossá tette. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy ennek a népszavazásnak a kimenetele milyen lesz” - hangsúlyozta.

Mráz Ágoston rámutatott, hogy ezen a hétvégén az is kiderülhet: az európai vezetők mennyire bíznak még Angela Merkel német kancellár politikájában.

„Merkel pozíciója és Németország szövetségeseinek hiánya az, amivel pénteken megindul az egyeztetés Pozsonyban. Ráadásul Németország eddig tudta dominálni az európai vitákat, de most az euroválság kezelése, a megszorító intézkedések, a migrációs válság okán viszonylag sok ellenfele, kritikusa és bizonyos értelemben politikai ellenlábasa van” fejtette ki.

A Nézőpont Csoport vezetője hozzátette: a városi legendákkal ellentétben Orbán Viktor nem szeretne az Európai Unió vezető tisztségviselője lenni, ugyanis a magyar miniszterelnök a nemzetek Európájának megteremtését szorgalmazza erős tagállamokkal.

A magyar belpolitikai helyzetet értékelve az elemzők úgy vélték: újabb vita kezdődhet el a baloldalon a vezető szerepet illetően az októberi kvótareferendum után. Mráz Ágoston és Csizmadia Ervin szerint akár a 2018-as parlamenti választáson való indulást is befolyásolhatja a következő hónapok politizálása.

A Nézőpont Csoport vezetője szerint az október 2-ai népszavazás kampánya és az azt követő időszak hatással lesz majd a baloldali ellenzéki pártok 2018-as parlamenti indulására. Mráz Ágoston az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: amennyiben érvényes lesz a referendum, akkor újabb vita kezdődhet el a baloldalon.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója arról beszélt, hogy ha több pártra van széttöredezve az ellenzék, akkor óhatatlanul dominancia viták lesznek.

Mráz Ágoston úgy vélte, hogy a Liberálisok által képviselt igen válasz, akár még politikai hasznot is hozhat, ugyanis ez vélhetően a szavazatok több mint egy százalékát teszi ki, ami a többszöröse a Fodor Gábor-féle párt támogatottságának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×