INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

a nap legfontosabb hírei

nagy-britannia

uniós tagság

A Brexit ellen érvelő hirdetést jelentet meg a brit sajtóban a magyar kormány - a nap hírei

InfoRádió

Két gyanús csomag miatt rövid időre lezárták a hatóságok Brüsszel központi pályaudvarát. A menekültek június 20-ai világnapjára emlékeztetett Ferenc pápa.

Nagy-Britannia uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentet meg a hétfői brit sajtóban a magyar kabinet - erősítette meg az erről szóló német sajtóértesüléseket a kormányszóvivő. Kovács Zoltán kiemelte: Magyarország azért tartja fontosnak, hogy az ország az unió része maradjon, mert álláspontja szerint az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. David Cameron brit miniszterelnök egy lapinterjúban ismét nagyon rossz következményekkel járó visszafordíthatatlan lépésnek nevezte, ha Nagy-Britannia kilépne az unióból. Az ország csütörtökön tart népszavazást az uniós tagságáról.

Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt az érintettek. A távirati iroda által megkérdezett pénzintézetek további bővülésre számítanak a második félévben. Az átlagos felvett hitelösszeg 5 és 10 millió forint között van. Az igénylők csaknem háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a csokot, az áfa-visszaigénylést kevesebben kérik a csok mellé, illetve önmagában is.

Az MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feldarabolása továbbra is koncentrációt és centralizációt jelent az oktatási rendszerben. Kunhalmi Ágnes a parlament kulturális bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: amíg az oktatási intézmények nem kapják vissza autonómiájukat és nem lesz saját költségvetésük, a rendszer továbbra sem lesz működőképes. Az ellenzéki politikus jelezte: a jövő évi költségvetésben még nincs benne az 59 tankerületi központ létrehozása.

Két gyanús csomag miatt rövid időre lezárták a hatóságok Brüsszel központi pályaudvarát. Az előző két napban tizenkét embert vettek őrizetbe Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő. Közülük hármat előzetes letartóztatásba helyeztek. Charles Michel miniszterelnök a biztonsági tanács ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért. Hozzátette: a kormány nem változtat a terrorkészültség szintjén.

Eljárást indított a párizsi ügyészség a hét elején történt kettős rendőrgyilkosság iszlamista elkövetőjének két feltételezett segítője ellen. Párizs közelében az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében hétfő este elkövetett késeléses támadás után másnap vették őrizetbe a két segítőt. Mindketten jól ismerték a kommandósok által megölt elkövetőt, 2013-ban együtt ítélték el őket azért, mert pakisztáni iszlamista harcokhoz Franciaországban toboroztak önkénteseket.

Az Oroszországgal szembeni szankciók fokozatos feloldását javasolja a német külügyminiszter, ha lényeges előrelépés történik az ukrán-orosz békefolyamatban. Frank-Walter Steinmeier egy lapinterjúban beszélt erről. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor korábban többször is arról beszélt: a büntetőintézkedések csakis akkor oldhatók fel, ha az ukrán-orosz békeszerződésbe foglaltak teljesen egészében megvalósulnak, nem pedig csak részben.

A menekültek június 20-ai világnapjára emlékeztetett Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében. A katolikus egyházfő a déli Úrangyala-imádsága után úgy fogalmazott: a menekültek olyan emberek mint bárki más, őket a háború megfosztotta otthonuktól, munkájuktól, rokonaiktól és barátaiktól. A Vatikán a héten jelentette be, hogy a pápai állam újabb kilenc szíriai menekültet fogadott be, hat felnőttet és három gyermeket.

Görögországban 103 év elzárásra ítéltek egy embercsempészt, aki több alkalommal is átsegített migránsokat az országba. A 63 éves férfit 2015 júniusában tartóztatták le, miután a hajóján 47 embert, köztük 14 gyereket fedeztek fel a szigetek közelében. A hajót lövésekkel kellett megállítania a parti őrségnek.

Németország több városában voltak tüntetések a rasszizmus ellen, valamint az emberi jogokért. A többezres megmozdulások Berlinben, Münchenben, Hamburgban, Lipcsében és Bochumban voltak. A demonstrációkat közösen szervezték egyházi közösségek, szakszervezetek, emberi jogi csoportok.

Mercedes-gyár épül az orosz főváros közelében - közölte a Moszkvai terület kormányzója. Andrej Vorobjov azt mondta: még nincs konkrét megállapodás, de a szükséges dokumentumok már az illetékes minisztériumban vannak aláírásra készen. Hozzátette: a Seremetyevó mellett felépülő üzem évente 25 ezer járművet állít majd elő. A német autóipari konszern szóvivője a napokban beszélt arról, hogy a Daimler hamarosan dönt egy autógyár felépítéséről Moszkva tágabb körzetében.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018