INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megosztja a magyarokat Angela Merkel személye

Infostart / InfoRádió
Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének személye megosztó Magyarországon. A Nézőpont Intézet felmérése szerint azonban a Vlagyimir Putyinról és Barack Obamáról alkotott kép pozitív - mondta az InfoRádiónak Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatója.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a külföldi politikusok közül kinek milyen a megítélése a magyarok körében. A felmérésben Európa két domináns személyisége, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel, valamint Barack Obama és Vlagyimir Putyin szerepelt - ismertette Nagy Dániel kutató.

Angela Merkel személye megosztja a magyarokat - derül ki a felmérés eredményeiből. A német kancellár megítélése kettős Magyarországon: a magyarok 39 százaléka inkább szimpatizál Angela Merkellel, 42 százalékuk pedig inkább rossz véleményt alkot róla - ismertette a Nézőpont Intézet kutatója.

A német kancellár mellett az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye is megosztó, ugyanakkor a Vlagyimir Putyinról és a Barack Obamáról alkotott kép pozitív - közölte Nagy Dániel.

Az adatokból azt mindenképpen le lehet szűrni, hogy a bevándorlásüggyel terhelt 2015-ös év után mindez arra is rámutat, hogy a magyar kormány bevándorláspolitikája mögött fonódott egy nemzeti egység. Az európai politikai elit két meghatározó személye ugyanakkor megosztja a magyarokat - fogalmazott.

A válaszokban nincs kiemelkedő különbség a válaszadók életkori megoszlásában, vagyis azt mondhatjuk, hogy életkori szempontból általános a társadalomban a megkérdezett politikusok kedveltsége illetve nem kedveltsége. Inkább a politikai aktivitás az, ami ezt befolyásolhatja - véli a Nézőpont Intézet kutatója.

A Nézőpont Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatását 2016. január 4-e és 7-e között végezték a 18 évesnél idősebb magyar lakosság körében.

Hanganyag: Gödöllei Anna

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk