eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre több a minősített fürdő

Már 21 fürdő kapta meg a Magyar Fürdőszövetség öt évre szóló minősítő védjegyét. A szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: a szolgáltatásokat többször is ellenőrzik.

"A Fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegyét a Magyar Fürdőszövetség 2004 őszén kezdte bevezetni, akkor meg is kezdődtek az első minősítések. Egy részletes szakmai szempontrendszernek kell a fürdőknek megfelelniük, ez alapján kell működniük. Öt kategóriában lehet a minősítést megszerezni: uszoda, élményfürdő, gyógyfürdő, strandfürdő és medical-wellness létesítmény. A múlt évben 21 fürdőt közel 40 kategóriában minősítettünk, hiszen volt olyan fürdő, amelyik minden kategóriában indult és szerzett is minősítést" - jelezte Juhász Szabolcs.

A minősítés menetéről a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta, először önminősítést végez a fürdő üzemeltetője, ezután egy szakértői csapat ellenőrzi a fürdőt és előterjeszti a minősítést. A védjegyjogosultság időtartama öt év, ez azt jelenti, hogy addig jogosult az adott csillagjogosultsággal működni a fürdő, ezalatt legalább két alkalommal újra minősítik a fürdőt a szakemberek. Bármilyen bejelentés - fogyasztói vagy hatósági - esetén megismétlik az eljárást, ha szükséges, változtatnak a besoroláson. Ilyen még nem volt, egyelőre jók a tapasztalatok, az elért minősítéseket a fürdők tudják tartani, remélhetőleg nem is lesz - tette hozzá.

Jelenleg öt fürdő minősítését készítik elő, a fürdőszövetség célja, hogy idén is 15-20-at minősíteni tudjon. Magyarországon a KSH adatai alapján több mint 500 fürdő van, ide számolják a nyári időszakban működő szabadtéri fürdőket és az uszodákat is, közel 200-nak van turisztikai jelentősége. Az első évben ezek csaknem tíz százalékát minősítették, a főtitkár bízik abban, hogy pár éven belül elérik a negyven-ötven százalékos arányt.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×