INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Részt vesz Göncz Árpád egykori államfő temetésén Orbán Viktor kormányfő - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Részt vesz Göncz Árpád egykori államfő temetésén Orbán Viktor kormányfő. Európának a második világháború vége óta nem kellett ennyi és ekkora kihívással szembenéznie, mint napjainkban - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Megérkezett a GVH-hoz a TV2 megvásárlásával összefüggő második beadvány is.

Részt vesz Göncz Árpád egykori államfő temetésén Orbán Viktor kormányfő. Magánemberként Áder János államfő és felesége is jelen lesz a szertartáson. A Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnökének ravatalánál egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet, és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz búcsút tőle római katolikus szertartáson.

Európának a második világháború vége óta nem kellett ennyi és ekkora kihívással szembenéznie, mint napjainkban - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egy szakmai fórumon kijelentette: Európa borzasztóan nehéz helyzetben van. A nehéz helyzet okaként említette, hogy az ukrajnai konfliktussal a térségben ismét háború van, az unió keleti partnerségi programjának nehézségeit, továbbá a térség előtt álló gazdasági kihívásokat, valamint a terrorizmus és a bevándorlás problémáját.

A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint a brüsszeli kvótarendszer 5 éves távlatban egy nagyobb városnyi ember betelepítését jelentené Magyarországra. Rogán Antal az Országgyűlésben azt mondta: a kvóta kötelező betelepítést jelent, amit a magyar kormány jogtalannak tart, és az Európai Bírósághoz fordul emiatt. Mint fogalmazott: ehhez szükség lesz az Országgyűlés és az emberek támogatására is.

Magyarország még időben lépett a déli nyitás stratégiával a globális versenyben - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a 2. Budapest Afrika Fórum megnyitóján arra hívta fel a figyelmet: a verseny azért folyik, hogy kié legyen a vezető pozíció az Afrikával kialakított gazdasági együttműködésben. Megismételte: a bevándorlási válság kezeléséért szoros és hatékony együttműködésre van szükség Európa és Afrika között.

Közép-Európa a gazdasági növekedés motorja lehet az Európai Unióban a térség államai és Németország összefogásával - mondta a nemzetgazdasági miniszter Berlinben a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó német külgazdasági szövetség konferenciáján. Varga Mihály kiemelte: Magyarországon véget ért a konszolidáció korszaka, a gazdaság teljesítménye 2015 elején elérte a válság előtti szintet, és a korábbinál szilárdabb és kiegyensúlyozottabb, több pilléren nyugvó növekedés indult meg.

Kisebb bírsággal számolhatnak a cégek az egyezségi eljárás szabályainak módosításával. A részletszabályokat hétfőn rögzítette a Gazdasági Versenyhivatal. 10 százalékos bírságcsökkentésben részesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek elismerik jogsértésüket és lemondanak bizonyos eljárási jogaikról. A versenyhatóság reméli, hogy a jövőben már Magyarországon is hamarabb zárulnak majd a legbonyolultabb, főleg a kartell eljárások.

Megérkezett a GVH-hoz a TV2 megvásárlásával összefüggő második beadvány is. Basa Andrea, a hivatal szóvivője elmondta: a versenyhatóság ebben az esetben is azt vizsgálja, hogy a vásárlás fúziónak minősül-e, ha igen, akkor azt kell eldönteni, hogy engedélyköteles-e a tranzakció és a vásárlás felvet-e versenyjogi aggályokat.

Zökkenőmentesen indult az új dohány-kiskereskedelmi rendszer, minden depóban időben kezdődött az értékesítés, és napközben sem voltak fennakadások - közölte az Országos Dohányboltellátó Kft.. A cég a koncessziós szerződésben vállaltaknak megfelelően kilenc logisztikai központból biztosítja az országos ellátást.

Kimutatták a hamisított kínai mézet a magyarországi mézkeverékekben a vizsgálatok - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Cserényi Péter elmondta: a brémai labor munkatársai 5 mintában találtak a hamisított kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. Hozzátette: létezik egy új eljárás is, amellyel egyszerre több mint 30 összetevőt lehet vizsgálni. Ez az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, így a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

A lakosság egy főre jutó összes havi kiadása 72.214 forint volt az év első 6 hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentés szerint a költség 27 százalékát élelmiszerre, 23 százalékát lakásfenntartásra fordították az emberek. Élelmiszerre fejenként 21.904, közlekedésre fejenként 8 ezer, egészségügyre több mint 3.500, kultúrára, szórakozásra 3.600 forint jutott.

Kizárja az emberi mulasztást, vagy műszaki okokat az orosz utasszállító szerencsétlenségében a Metrojet légitársaság. A vállalat szerint külső behatás miatt eshetett darabokra a gép a levegőben. Közben a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja ugyancsak azt mondta: nem érte külső behatás az repülőgépet, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról.

A címlapról ajánljuk