INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Nem kell tartanunk az egzotikus betegségektől

Infostart / InfoRádió
Szükség van a menekültek egészségügyi szűrésének megerősítésére, és a velük érintkező egészségügyi dolgozókat is fokozottabban kell védeni a fertőző betegségek ellen - véli az Egészségügyi Világszervezet. Pusztai Zsófia magyarországi irodavezető szerint ugyanakkor nem kell tartani attól, hogy a Közel-Keleten elterjedt vírusok tömeges megbetegedést okoznak Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet nagyon sürgős fellépést sürget az országok között és az országokon belül is, a különböző szektorok és ágazatok között is, azért, hogy az ezzel kapcsolatos közegészségügyi kihívásoknak megfeleljen mindenki - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője.

2015-ben Törökországban 2 millió ember él különféle menekülttáborban, ezenkívül 350 ezer menedékkérő kérte regisztrációját európai országokba, ami jóval magasabb szám, mint 2014-ben. Nálunk Magyarországon a tavalyi 42 ezerhez képest már most 150 ezer fölötti ez a szám és nyilván további növekedés várható.

Ezért az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszereknek készen kell állni a kihívásokra, hogy az ellátásokat bőrszíntől, nemtől és vallástól függetlenül biztosítani tudják. A WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy azoknak az országnak a védelme is fontos, ahová a menekültek érkeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a migráció növekedése és az esetleges újabb fertőző betegségek behozatala között nincsen szisztematikus kapcsolat. A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel kapcsolatos egészségi állapottal vannak összefüggésben. 

Az érintett övezetekből érkező menekültek ugyanolyan fertőző betegségeknek van kitéve, mint az európai állampolgárok. Tehát annak kockázata, hogy esetleg valamilyen egzotikus fertőző betegség, mint például az Ebola vírus beérkezzen, nagyon alacsony.

A közlemény szerint tehát nem jelentenek nagyobb veszélyt az európai régióban megjelenő menekültek. Sokkal nagyobb feladat a menekültek alapvető egészségügyi és higiéniai ellátása.

Görögországban és Törökországban, ahová legnagyobb számban érkeznek a menekültek, egy komolyabb egészségügyi terveznek, és akinek szükséges, annak a védőoltást is biztosítani tudják.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk