eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem kell tartanunk az egzotikus betegségektől

Szükség van a menekültek egészségügyi szűrésének megerősítésére, és a velük érintkező egészségügyi dolgozókat is fokozottabban kell védeni a fertőző betegségek ellen - véli az Egészségügyi Világszervezet. Pusztai Zsófia magyarországi irodavezető szerint ugyanakkor nem kell tartani attól, hogy a Közel-Keleten elterjedt vírusok tömeges megbetegedést okoznak Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet nagyon sürgős fellépést sürget az országok között és az országokon belül is, a különböző szektorok és ágazatok között is, azért, hogy az ezzel kapcsolatos közegészségügyi kihívásoknak megfeleljen mindenki - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője.

2015-ben Törökországban 2 millió ember él különféle menekülttáborban, ezenkívül 350 ezer menedékkérő kérte regisztrációját európai országokba, ami jóval magasabb szám, mint 2014-ben. Nálunk Magyarországon a tavalyi 42 ezerhez képest már most 150 ezer fölötti ez a szám és nyilván további növekedés várható.

Ezért az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszereknek készen kell állni a kihívásokra, hogy az ellátásokat bőrszíntől, nemtől és vallástól függetlenül biztosítani tudják. A WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy azoknak az országnak a védelme is fontos, ahová a menekültek érkeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a migráció növekedése és az esetleges újabb fertőző betegségek behozatala között nincsen szisztematikus kapcsolat. A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel kapcsolatos egészségi állapottal vannak összefüggésben. 

Az érintett övezetekből érkező menekültek ugyanolyan fertőző betegségeknek van kitéve, mint az európai állampolgárok. Tehát annak kockázata, hogy esetleg valamilyen egzotikus fertőző betegség, mint például az Ebola vírus beérkezzen, nagyon alacsony.

A közlemény szerint tehát nem jelentenek nagyobb veszélyt az európai régióban megjelenő menekültek. Sokkal nagyobb feladat a menekültek alapvető egészségügyi és higiéniai ellátása.

Görögországban és Törökországban, ahová legnagyobb számban érkeznek a menekültek, egy komolyabb egészségügyi terveznek, és akinek szükséges, annak a védőoltást is biztosítani tudják.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×