eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már 6,5 ezer menekült érkezett Ausztriába

Mintegy hat és félezer menekült érkezett Ausztriába szombaton Magyarországról, és közülük 2200 már továbbutazott Németországba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, realistának kell lenni, és világossá kell tenni, hogy "nem állunk készen olyan milliók vagy akár tízmilliók befogadására, akik egy jobb élet reményében kelnek útra Európába".

Az osztrák belügyminisztérium összesen mintegy tízezer ember érkezésére számít Magyarország felől a mostani menekülthullámban. Johanna Mikl-Leitner, a tárca vezetője szombat délután ellátogatott a bécsi Westbahnhofra, ahol menekültekkel beszélgetett és köszönetet mondott az önkénteseknek.

Az osztrák belügyminiszter nehezen követhetőnek és nem kielégítőnek nevezte Magyarország migránsokkal kapcsolatos eljárását az osztrák belügyminiszter, aki újságíróknak Bécsben azt is megjegyezte, hogy "rendkívül nehéz" az együttműködés a két ország között.

Werner Faymann osztrák kancellár szombati nyilatkozatában közölte, nem tudja megmondani, hogy az elkövetkező napokban hány menekült érkezik még Magyarországról, illetve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriában maradni. Szerinte bizonytalan, hogy meddig tart az a rendkívüli helyzet, amely az osztrák-magyar határ menekültek előtti megnyitása következtében alakult ki.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta, hogy minden lépést összehangolnak Németországgal, de azt is hozzátette, hogy a határ jelenlegi megnyitása semmiképp nem jelenthet tartós megoldást.

A müncheni főpályaudvarra szombaton délután megérkezett a második különvonat is, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. Az emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket és a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke.

A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.

Az európai humánum és szolidaritás példájaként méltatta szombati Twitter-üzenetében Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos, hogy a magyarországi rendkívüli helyzet miatt Ausztria és Németország befogadják a menekülteket.

A görög uniós biztos hétfőn Ausztriába látogat.

Johannes Hahn, a szomszédságpolitikáért felelős osztrák európai bizottsági tag szintén Twitter-üzenetben azt írta, hogy büszke Bécs döntésére, amelyet bátornak nevezett.

Az osztrák külügyminiszter Luxemburgban, az uniós külügyminiszterek informális tanácskozásán örömét fejezte ki, hogy sikerült humánus megoldást találni, de abból, ami történt, nem lehet gyakorlat. Erről a péntek esti magyarországi eseményekkel összefüggésben számolt be Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ehhez hozzátette, egyszeri eset történt, miután a dublini szabályok világossá teszik, hogy ott kell beadni a menedékkérelmet, ahol a menekültek belépnek az Európai Unióba, és a kérelem elbírálását is ott kell kivárni.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozását követően elmondta, hogy a migrációs válsággal kapcsolatban hat pontban értenek egyet az Európai Unió tagállamai. Abban nincs vita, hogy ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie, és hogy közös megoldásra van szükség.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban szerb és macedón kollégájával is tárgyalt. Utóbbi arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy ha semmi nem változik, az idén 400 ezer migráns érkezik Macedóniába, ráadásul egy uniós tagállamból.

A szerb külügyminiszterrel tartott megbeszélésekről Szijjártó Péter elmondta, hogy semmilyen módon sem tekintik a kialakult helyzetet kétoldalú kérdésnek. Úgy vélte, hogy Szerbia helyzetén is javíthat, ha az új magyar határőrizeti rendszer miatt kevesebb értelme lesz a magyar-szerb határ felé indulni.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az október eleji, Budapestre tervezett nyugat-balkáni migrációs konferencián meg kell vitatni, hogy az unió hogyan tud segíteni, továbbá hogy már az EU határain kívül eldőljön, ki a gazdasági bevándorló, és ki a menekült.

Az MTI úgy értesült, hogy a külügyminiszterek tanácskozásán az is elhangzott: a menekültválság miatt október elején rendkívüli uniós csúcstalálkozót kellene tartani.

Lengyelország az Európába érkező migránsok számának drámai növekedése ellenére sem fogad be az eredetileg felajánlott kétezernél több menekültet - jelentette ki Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök. A politikus a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte, nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát".

Juha Sipilä finn kormányfő szombaton felajánlotta, hogy a jövő évtől menekülteket fogad be a Finnország északi részén lévő házába,és felszólította honfitársait, hogy legyenek szolidárisak, és cselekedjenek ugyanígy.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×