INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán Viktor utazik a menekültválságra

Infostart / InfoRádió
Brüsszel, Prága, Kötcse - a következő napokban ezekben a városokban lesz a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor külföldi útjain a menekültválság lesz a központi téma.

Nem lesz ott a kormányfő a holnapi rendkívüli parlamenti ülésen, ahol a menekültválsággal összefüggésben hoznak döntéseket a képviselők. Az InfoRádió értesülései szerint Orbán Viktor ugyanis kétoldalú találkozókat kezdeményezett az uniós vezetőkkel és ezek mindegyike csütörtökön lesz. Délelőtt Martin Schulzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik a miniszterelnök. Míg délután Joseph Daul, az EP néppárti frakcióvezetője és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktort.

Másnap délután a négy visegrádi ország miniszterelnökei Prágában egyeztetnek a migrációs válság legújabb fejleményeiről és egyeztetik álláspontjaikat. és egyeztessék álláspontjaikat. A találkozón a politikusok közös nyilatkozatot terveznek elfogadni.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint a V4-ek valószínűleg kijelentik, hogy támogatják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését, a menekültek visszaadásának biztosítását, illetve a menekülteket befogadó állomások mihamarabbi létrehozását és megnyitását Görögországban és Olaszországban.

A prágai tárgyalások után Orbán Viktor útja a budapesti Groupama Arénába vezet, ahol megnézi a magyar - román EB-selejtezőt.

Az aktuálpolitikai helyzet, valamint a kormányzat elmúlt öt, illetve egy éve lesz a téma a szombati kötcsei találkozón. A kötetlennek ígérkező egyeztetésen szakpolitikai kérdések is szóba kerülnek.


A címlapról ajánljuk