eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin

Minőségi ételek várják az új menzán a gyerekeket

A családügyi államtitkár szerint idén 58, jövőre pedig már 70 milliárd forint lesz, akár 320 ezer gyermek díjmentes étkezésére. Novák Katalin elmondta, egészségesebb és változatosabb ételt adnak az óvodai és iskolai menzákon az új közétkeztetési szabályoknak köszönhetően.

"Nagyon optimista vagyok az új menzai étkeztetéssel kapcsolatban" - mondta Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak. Nagyon sokat számít a szülői minta és az otthoni étkezés. Ha például egy gyerek pici kortól megszokja, hogy a fehér kenyér mellett létezik a kenyereknek széles választéka, akkor előbb fog a barna, mint a fehér kenyér után nyúlni.

Szülőként gyakran követjük el azt a hibát, hogy a saját ízlésünket próbáljuk a gyerekre is kivetíteni. Ha nem szeretem az ecetes uborkát, akkor azt gondolom, hogy nyilván a gyermekem sem szereti. Előszeretettel készítünk otthon olyan ételeket, amiket szívesen fogyasztunk. Megszoktuk azt, hogy nagymamáink bő zsiradékokban sütöttek mindent és a húst csak rántani lehet. Olyan elkészítési formákhoz ragaszkodunk, amelyek rossz konyhatechnológiából származnak, pedig
sokkal egészségesebben is el lehet készíteni az ételeket.

Úgy látom, a gyermekek rendkívül alkalmazkodók és nyitottak, szívesen kóstolnak meg új ízeket is. Fontos, hogy mit hallanak tőlünk és mennyire támogatjuk őket ebben. Biztosan nem fognak fújolni, amiért mostantól több gyümölcsöt kapnak vagy több hal kerül az asztalukra. Hiszen adott esetben nem is feltétlenül derül ki számukra, hogyan készült el a hal, csak azt fogják nézni, hogy finom-e az íze és megeszik-e a többiek.

Kutatások is bizonyítják, milyen gyorsan meg tud változni egy kisgyerek ízlése, meglepően hamar meg tud szeretni egy ízt, ha rendszeresen kapja. Nagyon bízom benne, hogy az új menzán is idővel mindent szívesen megesznek majd.

Hanganyag: Boros Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×