eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György

Lázár: ha nem lépünk, kiszorulhatunk a schengeni övezetből

Ha Magyarország nem védi meg határait, kiszorulunk a schengeni övezetből, mert az osztrákok meg fogják védeni a magukét - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

Az Európai Unió képtelen kezelni a kialakult migrációs helyzetet, sőt: gyengesége miatt nőhetett meg az érkezők száma. Ám Magyarország visszautasít minden kirekesztő megjegyzést, amellyel a régi tagállamok próbálják megbélyegezni az újakat - húzta alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország egy centire sem lépte át az unió által szabott jogi kereteket.

Lázár János úgy vélte, hogy a jelenlegi egy türelmi időszak, várhatóan szeptember 15-étől lépnek hatályba a szigorítások és akkortól alakítják ki a Magyarország felé zárt tranzitzónákat a határ mentén.

Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a drótakadály építését befejezték a déli határszakaszon, a kerítésen pedig jelenleg is dolgoznak. Az új tranzitzónák, valamint a határzár védelmére 3-3500 katonát vezényelnek a határra.

Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy eddig 156 ezren lépték át idén illegálisan a magyar határt, amihez Papp Károly országos rendőr-főkapitány hozzátette, hogy ebben az évben összesen 862 embercsempészt fogtak el.

Trócsányi László igazságügyi miniszter aláhúzta, hogy a tervezett jogszabályváltozásokkal lehetőség nyílik arra, hogy a jogállamiság és a nemzetközi egyezmények keretein belül kezeljék a helyzetet.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal részéről pedig arról számolt be, hogy egyre több illegális határátlépő tagadja meg, hogy ujjlenyomatot adjon.

Az MSZP-s Harangozó Tamás bocsánatkérést várt Lázár Jánostól, hogy a kormány elbohóckodta az elmúlt 8 hónapot, majd úgy látta, hogy az új javaslatcsomag ütközik az alaptörvénnyel és a magyar állampolgárok számára is korlátozásokkal járna.

Mirkóczki Ádám a Jobbik részéről arra volt kíváncsi, hogy milyen eszközeik lehetnek a határ és a tranzitzónák védelmét ellátó rendőröknek és katonáknak egy extrém helyzetben, mikor akár több ezren akarják áttörni a kerítést.

Az LMP-s Széll Bernadett pedig kormánypropagandának minősítette Lázár János szavait és úgy látta, hogy a kormánynak együttműködésre kellene törekednie a környező országokkal.

Lázár János válaszában Angela Merkel német kancellár - a magyar erőfeszítéseket méltató - szavaira és Robert Fico szlovák miniszterelnök nyilatkozatára hivatkozott, aki szintén elismerte Magyarország helytállását. A miniszter aláhúzta, hogy ha Magyarország nem védi meg határait, az osztrákok meg fogják a magukét - ennek már látszanak jelei -, akkor viszont a magyarok szorulhatnak ki a schengeni övezetből.

Hende Csaba - miután visszautasította a DK-s Vadai Ágnes felvetését, hogy a honvédség bevetése emberiesség ellenes cselekmény volna -, Mirkóczki Ádám kérdésére kitért arra is, hogy a katonák csupán a bevándorlók és menekültek testi épségét nem veszélyeztető eszközöket vethetnek be, ám ugyanarra az eljárásra jogosultak, mintha néhányan saját laktanyájuk kerítését kezdenék bontani. 

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×