eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Gulyás Gergely: a kommunizmus áldozatainak csak az emlékezet hozhat elégtételt

A kommunizmus áldozatainak csak az emlékezet hozhat elégtételt, ezért örök feladat emlékezni és emlékeztetni azokra, akik életüket áldozták a szabadságért - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke kedden Budapesten.

A vasfüggöny - a második világháború következményei címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "a kommunizmus áldozataiért senki nem kért bocsánatot, a kommunizmus vétkeit senki nem ismerte el". Éppen ezért "a kommunizmus és annak fenntartói nem nyerhetnek megbocsátást, a kommunizmus áldozatainak pedig csak az emlékezet hozhat elégtételt" - tette hozzá.

Örök és közös feladatunk emlékezni és emlékeztetni azokra, akik nem élhették meg a szabadságot, mert életüket áldozták érte - jelentette ki a fideszes politikus a Parlamentben tartott tanácskozáson.

Ugyanakkor szerinte meg kell ismertetni azokat is, akik hazájukat elárulva az ordas eszme és az idegen hatalom szolgálatába állva a kommunista elnyomás fenntartásában vettek részt. A kommunista diktátorokat, pártvezetőket, a vérbírákat és ügyészeket, az ávósokat és a pufajkásokat is meg kell ismertetni - mondta Gulyás Gergely.

A vasfüggönyről szólva arról beszélt, hogy az elválasztotta egymástól a szabad világot és a zsarnokságot, a demokráciát és a kommunizmust, a magántulajdonon alapuló piacgazdaságot és a csak köztulajdont ismerő tervgazdaságot. A vasfüggöny családokat, nemzeteket választott ketté - tette hozzá.

Gulyás Gergely felidézte, a vasfüggöny kifejezést Churchillnek tulajdonítják, de az eredetileg a színházakban volt használatos, hogy megakadályozza az esetleges tűz terjedését a színpadról. Közölte, a vasfüggöny azonban annak idején nem megóvott valamitől, hanem gátat szabott valaminek: a kommunista hatalom azt a feladatot szánta neki, hogy Nyugatról akadályozza meg a szabadság és a demokrácia terjedését, Nyugat irányába pedig az üldözés és az elnyomás elől menekülők szökését.

A vasfüggöny szerencsétlen oldalán, ahova Közép-Európa államai, így Magyarország is került, a jaltai világrend folytán elnyomás és üldöztetés jutott osztályrészül - mondta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy a második világháború katonai győzelme vagy veresége a végeredmény szempontjából relatív volt. A kérdés az volt, ki került a vasfüggöny kommunista oldalára és kinek jutott a szabad világ levegője.

Kitért arra, a kommunizmus bukásának első pillanatai is ahhoz a vasfüggönyhöz kötődnek, amely az 1980-as évek végére egyre jobban rozsdásodva tartotta össze a szovjet érdekszféra országait a kommunizmus uralma alatt. 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Piknik keretében először nyílt meg a vasfüggöny által elzárt osztrák-magyar határ - emlékeztetett.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "szocializmus menetét" a kétpólusú világrendszer vége, a Szovjetunió gazdasági összeomlása, és "a szovjet szuronyok nélkül már feltartóztathatatlan népakarat söpörte el a vasfüggönnyel és berlini fallal együtt".

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke köszöntő beszédében azt mondta: a második világháború európai befejeződésének 70. évfordulóján, május 8-án rá kell mutatni arra, hogy a háború poklából való szabadulás nem hozta el minden európai polgár számára a békével együtt a szabadságot is. Új megosztottság vette kezdetét, a fegyverekkel vívott háború, a gazdasági és politikai eszközökkel folytatott hidegháború követte. Létrejött az Európát kettéosztó vasfüggöny - tette hozzá.

A kétnapos nemzetközi tanácskozást az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja és a NEB rendezi. Célja az európai történelmi ismeretek gyarapítása, továbbá az 1945-től 1990-ig kettéválasztott Európa nyugati és keleti fele között integráció és jobb megértés elősegítése - olvasható a közreadott írásos összegzésben.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának létrehozásáról szóló szerződést 2011-ben 13 ország 19 intézete írta alá. A nemzetközi ernyő- és lobbiszervezetnek - amely nagy hangsúlyt fektet a totalitárius történelmi múlt kutatására - 2014 óta tagja a NEB.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×