INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rendszerváltás elé érkezett Magyarország - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 3. szombat: A Magyar Nemzeti Bank szerint jelentősen nőttek a vállalatok fizetési nehézségei az elmúlt évben. Az MDF küldöttsége, Antall József elnök és Jeszenszky Géza, a párt külügyi bizottságának elnöke Washington után New Yorkban folytatta amerikai látogatását.

A Magyar Nemzeti Bank szerint jelentősen nőttek a vállalatok fizetési nehézségei az elmúlt évben. Fokozódott a hitelek iránti igényük, miközben a hiteleket elsősorban készletfelhalmozásra fordították. A bankszámlákról fedezet hiányában nem teljesíthető fizetési megbízások összege, más szóval a sorban állások mértéke folyamatosan növekedett 1989-ben. A nem teljesíthető fizetések összege 1989. december 31-én elérte az addigi legnagyobb mértéket, a 127,6 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál körülbelül 60 százalékkal nagyobb - áll az MNB jelentésében.

Rendszerváltás elé érkezett Magyarország. Ahhoz ugyanis, hogy az inflációt meg lehessen fékezni, az adósságállományt fel lehessen számolni, a politikának kell alapjaiban megváltoznia. Egyebek mellett erről beszélt Kis János, a Szabad Demokraták Szövetsége országos tanácsának tagja az SZDSZ nyíregyházi választási kampányindító nagygyűlésén. Kis János szerint egy leendő kormányban az SZDSZ koalíciós partnere lehet a Fidesz, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, valamint a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. A lehetséges független koalíciós partnerek között említette a Magyar Demokrata Fórumot is, de hangsúlyozta: az MDF-nek el kell határolnia magát egyik vezetője, Csurka István legutóbbi, a rádió Vasárnapi Újságában elhangzott nyilatkozatától. A volt MSZMP utódpártjaival és a Hazafias Választási Koalícióval viszont semmilyen kapcsolatra sem hajlandók - hangoztatta Kis János. Hozzátette: pártja szükségesnek ítéli, hogy a volt MSZMP régi vezetőinek elszámoltatására sor kerüljön. Az egykori párthatásköri listán szereplők is adjanak vagyonnyilatkozatot, és amennyiben megnyugtató módon nem tudnak javaikkal elszámolni, vagyonukat el kell kobozni. Hangsúlyozta, hogy szükség van a gazdasági terület jó néhány volt és jelenlegi vezetőjének az elszámoltatására is.

Az MDF küldöttsége, Antall József elnök és Jeszenszky Géza, a párt külügyi bizottságának elnöke Washington után New Yorkban folytatta amerikai látogatását. A politikusok találkoztak amerikai és nemzetközi zsidó szervezetek képviselőivel. Az MDF küldöttsége találkozott a magyar emigráció vezető képviselőivel is.További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk