eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Rendőrségi vizsgálat a román zászlóval pózoló fiatal fenyegetéséért

Hat Kovászna megyei fiatalt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy megfenyegettek az interneten egy sepsiszentgyörgyi fiatalt, aki román zászlóval pózolt a magyar nemzeti ünnepen.

A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint a tizenéves fiatalok az egyik közösségi hálón fűztek fenyegető megjegyzéseket a sepsiszentgyörgyi tinédzser március 15-én készített fényképéhez. A román fiatalember zászlóval fényképezkedett egy sepsiszentgyörgyi téren úgy, hogy a háttérben a székely és magyar zászlókat lobogtató, ünneplő tömeg látszott.

Nicoleta Marin, a Kovászna Megyei Rendőrkapitányság szóvivője közölte, a kovásznai fiatalokat előállították, és ha beigazolódik, hogy valóban fenyegettek, pénzbírságra vagy három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. A fenyegetések miatt a román zászlós fiatal tett feljelentést a rendőrségen.

A közösségi hálóra kitett fotójához közel ezren fűztek megjegyzéseket. Volt aki helyeselte, volt aki elítélte a gesztust. A fiatalember azt írta a vitában, hogy gesztusával egyáltalán nem zavarta a magyarok ünneplését.

A székelyföldi Kovászna megyében 2013-ban mind a román, mind a magyar nemzeti ünnepen előfordultak hasonló esetek. A román média rendkívül nagy figyelmet szentelt egy 14 éves román kislány esetének, aki március 15-én román nemzeti színű hajpánttal jelent meg a magyar és román tannyelvű Kőrösi Csoma Sándor Iskolában, és a román nemzetiségű osztályfőnöke levétette vele a hajpántot.

A december elsejei román nemzeti ünnep után az kapott széles sajtónyilvánosságot, hogy egy román fiatalra azért rótt ki 500 lejes (33 ezer forint) bírságot a helyi rendőrség, mert az megzavarta az ugyanakkor tartott magyar adventi ünnepséget. A fiatal fellépett az adventi ünnepség szabadtéri színpadára, és ott román zászlót lengetve azt kezdte kiabálni, hogy ez román föld.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×