eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rogán: Fontos, hogy sok olyan döntés szülessen, amely közelről érinti az átlagembereket

A Fidesz új frakcióvezetője szerint fontos az, hogy a következő két évben sok olyan döntés szülessen, amely közelről érinti az átlagembereket. Rogán Antal az M1 Az este című műsorában kedden arról is beszélt, felvetette a kormányfőnek egy akció indításának lehetőségét, "Kormányozzuk együtt Magyarországot!" mottóval.

Az új frakcióvezető úgy fogalmazott: mondják meg az emberek, a magyar vállalkozások vezetői, hogy melyek azok a jogszabályok, amelyekről úgy gondolják, nem értelmesek, és meg kell változtatni őket. Az akció megvalósítását a politikus egy internetes felületen keresztül tartotta elképzelhetőnek.

Rogán Antal szerint az elmúlt két év azért volt nehéz, mert volt egy súlyos örökség, dönteni kellett milyen válságkezelési módszert választanak, és rajtuk kérték számon az előző kormányok ígéreteit.

Kiemelte, hogy az államadósság a GDP arányában legalább 1-1,5 százalékponttal lett kevesebb. Mint mondta, vannak olyan döntések, amelyekre joggal lehetnek büszkék, példaként említette, hogy olyan adórendszer van, ami a gyermekvállalás terheit figyelembe veszi, a személyi jövedelemadózás elindult az egyszerűsödés irányába, és "végre valaki a devizahitelesek oldalára állt a bankokkal szemben". Hozzátette: ezek mind érdeklik az átlagembereket, és szeretné, ha még több ilyen döntés lenne.

A szocialistáknak volt nyolc évük, hogy bizonyítsanak - reagált az ellenzéki kritikákra, hozzátéve: óriási államadósságot, tarthatatlan költségvetési deficitet örökölt a jelenlegi kabinet. A kormányzati szerepet korábban nem betöltő ellenzéki pártok reakciói kapcsán hiányolta, hogy mi az, amit csinálnának ahelyett, amit a kormány tesz.

Mi nem szeretnénk a személyi jövedelemadót emelni, mint az az ellenzéki programokban szerepel - mondta a kormánypárti politikus, hozzátéve: szét kell osztani a terheket és azokat is meg kell adóztatni, akik "gazdasági érdekcsoportok formájában" a 2002-2010 közötti időszak komoly nyertesei voltak.

Arról, hogy a Fidesz miért nem vállalja a Jobbik által kezdeményezett oligarcha vizsgálóbizottságot, azt mondta: akik erről beszélnek, nem hajlandók a tények jelentős részéről szólni, hogy Magyarországon sok éven keresztül külföldi vállalkozások vitték haza az uniós támogatások mintegy 60 százalékát. Mi ezen megpróbáltunk változtatni - mondta, hozzátéve: sokszor érzi, hogy az ellenzéki kritikák mögött külföldi gazdasági érdekcsoportok hangja érződik ki.

Megjegyezte: ő akárhány ilyen testületet megismert 1998 óta működés közben, abból sok jó nem született, nem a problémák megoldását, hanem a viták kiélezését szolgálják. Ez azonban a magánvéleménye erről a műfajról - tette hozzá.

Szólt arról is: a belváros polgárait kérdezte, és úgy látja, azt szeretnék, ha hű maradna két évvel ezelőtti döntéséhez, és nem hagyná ott a polgármesteri széket. Éppen ezért ezt nem is szeretném - mondta, hozzátéve: annyival könnyebb dolga lesz, mint elődjének, Lázár Jánosnak, hogy az Erzsébet tér lényegesen közelebb van a Kossuth térhez, mint Hódmezővásárhely.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×