eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

"Magyarország valamennyi bíróságán igazságos ítéletek szülessenek" - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa. A tavalyi költségvetési hiányszámokról tájékoztatta a nemzetgazdasági miniszter az unió pénzügyi biztosát. Nem fogadta el a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását a nemzeti erőforrás miniszter.

A kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa - mondta a miniszterelnök a Kúria másfél évszázaddal ezelőtti visszaállítása alkalmából rendezett ünnepi ülésen. Orbán Viktor a bírák nyugdíjazásának új szabályairól szólva úgy fogalmazott: tisztában vannak a változás okozta sérelmekkel, de a parlament és a kormány a módosítást nem az igazságszolgáltatási reform, hanem az új általános nyugdíjrendszer részének tekinti. Darák Péter, a Kúria elnöke azt mondta: mindent megtesz azért, hogy Magyarország valamennyi bíróságán igazságos ítéletek szülessenek.

Matolcsy levelet írt Olli Rehnnek

Levélben tájékoztatta a nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosát a tavalyi költségvetési hiányszámokról. Matolcsy György azt írta Olli Rehnnek, hogy az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti. Matolcsy György felhívta a pénzügyi biztos figyelmét arra, hogy a múlt évre vonatkozó költségvetés 2,43 százalékos hiánnyal zárt, és 2004 óta ez volt az első év, hogy az unió által előírt három százalék alatt tudta tartani a kormány a költségvetési hiányt.

Terv a nők jobb foglalkoztatásáért

A nők munkaerő-piaci részvételét segítő intézkedési tervet készít a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezt Szalai Piroska miniszteri biztos jelentette be bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az a célja, hogy néhány éven belül a magyar nők foglalkoztatási rátája ne legyen az egyik legrosszabb az Európai Unióban.

A magán-nyugdíjpénztári tagok negyede döntött már az átlépésről


Nem hosszabbítja meg a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépésére vonatkozó határidőt a nemzetgazdasági miniszter. A tárca közleménye szerint a határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására Matolcsy Györgynek nincs hatásköre. A pénztártagságát megtartó mintegy százezer ember március 31-ig jelezhette átlépési szándékát az állami társadalombiztosítási rendszerbe. Szabó Máté ombudsman pénteken jelentette be, hogy a határidő soron kívüli meghosszabbítását kérte a minisztériumtól, mert szerinte a pénztártagok számára nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához. Közben a Stabilitás Pénztárszövetség közölte: a nem végleges adataik szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok kevesebb, mint negyede, 22.500 személy döntött úgy, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe.

Réthelyi nem fogadta el Tulassay lemondását

Nem fogadta el a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós hétfőn azt közölte Tulassay Tivadarral, hogy - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-éig végezze a munkáját. A Semmelweis Egyetem egyelőre várja Réthelyi Miklós hivatalos levelét, amelyben a miniszter a felmondási idő kitöltését kérte a rektortól. Tulassay Tivadar vasárnap jelentette be lemondását, amelyet azzal indokolt, hogy érezhetővé vált a személyét érintő bizalomvesztés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről.

Simor vagyonnyilatkozata volt a téma

Zárt ülésen hallgatta meg a Magyar Nemzeti Bank elnökét az Országgyűlés mentelmi bizottsága. Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke azt mondta: arra kérik Simor Andrást, hogy adjon írásos magyarázatot vagyonnyilatkozata egyik pontjához. A politikus tájékoztatása szerint a jegybank elnökének vagyonnyilatkozata szerint 2010-ben befektetési alapból származó jövedelemként 1,3 milliárd forintot, majd 2011-ben másfél milliárd forintot tüntetett fel, a levélben a 200 millió forintos különbözet tisztázására kérték Simor Andrást. Az ülésen az MNB elnöke azt mondta, hogy vagyonát egy befektetési cég kezelte, amely eredményesen forgatta pénzét.

Pluszpénzt kap a MÁV

Egymilliárd forint pluszforráshoz juthat a MÁV a Volán társaságok fővárosba közlekedő járatainak csökkentéséből - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Völner Pál Tatabányán hangsúlyozta: célszerűtlen állami támogatásból kétfajta, párhuzamos közlekedési formát fenntartani és olyan versenytársat teremteni a vasútnak, amely elviszi az utasforgalmat.

Nemzeti parkokat vizsgál felül Budai Gyula


Felülvizsgáltatja a nemzeti parkok haszonbérleti szerződéseit a vidékfejlesztési tárca. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos azt mondta: amennyiben a kontraktusok ellentétesek az állam érdekével, kezdeményezik a felbontásukat, és olyan helyi gazdálkodóknak juttatják a területeket pályázat alapján, akik vállalják az állattartást.

Pályázat gazdáknak

Újból pályázhatnak a gazdák az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból területalapú és nemzeti kiegészítő támogatásokra - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a támogatási igényeket május 15-ig lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Feltételei vannak az egységes taxistarifának

Több feltételnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy bevezethető legyen a budapesti taxiszolgáltatásban az egységes tarifarendszer. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója arra reagálva mondta ezt, hogy a Napi Gazdaság azt írta: csütörtökön ismerteti a főváros a taxis érdekképviseletek vezetőivel az ágazattal kapcsolatos stratégiát. Vitézy Dávid elmondta: ahhoz, hogy egységes árakat lehessen bevezetni, a fővárosnak szigorítania kellene a budapesti taxikkal szembeni műszaki és környezetvédelmi elvárásokat. Hozzátette: ennek teljes körű bevezetése több évet vesz igénybe.

Elhunyt Kopp Mária

Elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese 70 éves volt. Kopp Mária a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem klinikai pszichológia szakán szerzett diplomát. Kopp Mária munkásságát egyebek mellett Szent-Györgyi Albert-, Polgári Magyarországért, illetve Magyar Örökség-díjjal ismerték el, az idén március 15-én pedig a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×