eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szász Károly: A legjobbak is rászorulnak az IMF-re

Még a legfejlettebb országoknak is szükségük lehet a Nemzetközi Valutaalap védőernyőjére - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke az Arénában. Szász Károly beszélt arról is, hogy szerinte a devizahitelesek végtörlesztési lehetősége még nem a végleges megoldás, de szükség volt rá.

A kormány minden intézkedése, amelyet az elmúlt 18 hónapban tett, az egyensúly és a stabilitás irányába mutatott, és összhangban van azokkal a lépésekkel, amelyeket megkövetelnek tőlünk. Éppen ezért furcsállom a Moody's döntését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.

Szász Károly hozzátette: ezek a lépések szükségesek voltak, bár be kell látni, hogy befektetői érdekeket sértettek.

A jó irányba tett lépések előbb-utóbb eredményt hoznak. Remélhetőleg fél éven belül a hitelminősítő végiggondolja, hogy pozitív irányba változtassa Magyarország minősítését - hangsúlyozta a PSZÁF elnöke, aki arról, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal, azt mondta: a legjobbak is rászorulnak arra a garanciarendszerre és védőernyőre, amelyet az IMF biztosít.

Mint fogalmazott, ez nem a gyengeségünk beismerése, "nem kuncsorgunk vissza a Valutaalap kályhájához".

Önmagában nem megoldás a végtörlesztés

A bankrendszer mostanra kialakult helyzetében a pénzintézeteknek és a hiteleseknek is fontos szerepük volt. Előbbiek túlzott mértékben hárították át a terheket ügyfeleikre, akik viszont egyre kevésbé törlesztettek - fejtette ki a PSZÁF elnöke.

Szász Károly hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek végtörlesztési lehetősége önmagában még nem megoldás. Szerinte ez egy olyan lépés, amely arra kényszeríti a bankrendszert, hogy előálljon egy olyan megoldással, amely a rendszerkockázati probléma kezelését jelentheti.

Arról is beszélt, hogy a devizahitelezés nem egy-egy banknak, hanem rendszerszerűen jelent problémát.

Megjegyezte, hogy a felügyelet korábban a svájcifrank-hitelek euróhitelekké történő átalakítását szorgalmazta, ez azonban most nincs napirenden. A Bankszövetség és a kormány tárgyalásairól annyit mondott, hogy egyik fél sem kötheti meg előre a másik kezét.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×