eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Havonta kétszer összeül az otthonvédelmi monitoring bizottság

Megtartotta első ülését pénteken a nemzetgazdasági miniszter által létrehozott otthonvédelmi monitoring bizottság, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje a bankok viselkedését és azt, hogyan érvényesül a devizahitelesek megvédése érdekében létrejött árfolyamgát intézménye - közölte a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter pénteken újságírók előtt kifejtette: a jövőben havonta kétszer ülésező testület - amelynek tagja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Kármán András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, aki egyben a bizottság vezetője is - elfogadta várható ülésezési, működési rendjét, és számba vette feladatait. Megjegyezte, a havi kétszeri tanácskozás között folyamatosak lesznek a szakértői egyeztetések.

Ha a bizottság bármi olyat tapasztal a bankok részéről, ami a devizahitelesek számára hátrányt vagy kárt okoz, azonnali közbelépést javasolhat a kormánynak mégpedig úgy, hogy az éppen aktuális jogszabályi, törvényi szabályozási rend megváltoztatását indítványozhatja a kabinetnek - mondta a szóvivő. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a kormány elé a bizottság egyedi ügyeket nem fog terjeszteni, hanem, ha szükséges, a szabályozás módosítására vonatkozó javaslatokat tesz. A testület a munkájáról folyamatosan tájékoztatja a kabinetet.

Hozzátette, hogy a testület különös hangsúllyal fogja megvizsgálni a szabályozási kérdéseket a banki hitelek beárazásának átláthatóságával, a bankok közötti versenyhelyzettel, valamint a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban.

A hitelek árazásával összefüggésben Szijjártó Péter azt mondta: számos olyan jelzés érkezett, amely alapján azt lehetett látni, hogy bár a svájci frank árfolyama minden pénzintézet számára ugyanúgy változik, a törlesztőrészletek, illetve a kölcsönök terheinek kiszámítása bankonként, illetve egyénenként mégis különböző bizonyos esetekben. A bankok közötti versenyhelyzetről szólva megjegyezte, azt fogja a testület áttekinteni, hogy az ezt felügyelő jogszabályok elégségesek-e ahhoz, hogy az ügyfelek egyáltalán eséllyel rendelkezzenek a számukra a valóban legjobb megoldás kiválasztására. A fogyasztóvédelmi szabályozás megfelelőségét is vizsgálják a bankszektor tekintetében - fűzte hozzá.

Mindezen munkát az a három intézmény fogja ellátni, amely tagot delegált a bizottságba - mondta a szóvivő, megjegyezve, önálló hatáskörre éppen azért nincs szüksége a testületnek, mert a három intézmény rendelkezik ezzel az érintett szférára vonatkozóan.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×