eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Jót tett a forintnak a svájci jegybank lépése - a nap hírei

Estére tovább erősödött a forint a svájci frankhoz képest. Hektáronként 360 ezer forintot fizet a génmódosított vetőmagok miatt károsult gazdáknak az állam. Megállapodott a Szíriát elítélő dokumentum szövegéről az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A nap hírei augusztus 3-án, szerdán.

Szerda estére tovább erősödött a forint a svájci frankhoz képest a bankközi devizapiacon, miután a svájci jegybank 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát. Az alpesi valutát a délelőtti 252 forint 49 filléres történelmi rekord után este 247 forint 70 filléren jegyezték.

A kormány továbbra is arra biztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével augusztus 15-e után. Az MSZP a svájci frankban felvett hitelek szerződéseinek módosításával segítene a devizahiteleseken, a Jobbik pedig a tervezettnél sokkal több pénzt fordítana a Nemzeti Eszközkezelő létrehozására. Az LMP rossz megoldásnak tartja az árfolyamgát bevezetését.

Az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének 1 éves elhalasztását kéri a miniszterelnöktől a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Gémesi György elnök azért kért segítséget, mert a 3 éves türelmi idő után az amerikai adósságválság miatt rekordszintű svájcifrank-árfolyamon kezdődne a törlesztés. A javaslat ismertetése után az év eleje óta nem látott szintre emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni kereskedésben.

Hektáronként 360 ezer forintot fizet a génmódosított vetőmagok miatt károsult gazdáknak az állam - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán a kormányülés után azt mondta: a kabinet 4 milliárd forintot különített el erre a célra. Szólt arról is, hogy 260 millió forinttal kap több pénzt az Alkotmánybíróság a testület növekvő létszáma miatt. A kormány döntött a Duna Régió Stratégia első 23 projektjének kiírásáról is.

Szeptember 30-ig igényelhetik a jövő évre a gázárkedvezményt a nagycsaládosok. A tájékoztatás szerint a kitöltött igénylőlapot az utolsó havi gázszámlával kell beadni az államkincstár megyei igazgatóságán, a kérelmeket november 15-ig bírálják el.

Jövőre minden szociális ellátásra fordítható pénzt konkrét feladatokra utalnak ki az eddigi normatív alapú támogatás helyett. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint várhatóan ősszel fogadják el a nemzeti szociálpolitikai koncepciót.

Művészeti pályázatot írtak ki a kormányhivatalok a kormányablakok népszerűsítésére profi és amatőr alkotók számára. Az elbíráláskor kiemelt szempont lesz a környezettudatosság, valamint a kormányhivatal és a művészet közötti együttműködés kreatív, újszerű megfogalmazásának értékelése is. A legjobb munkák beküldői megyénként pénzjutalmat is kapnak.

Tömeges elbocsátásoktól tartanak a Magyar Állami Operaház művészei, akik nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz és a nemzeti erőforrás miniszterhez. A művészek úgy tudják, hogy a dalszínház ideiglenes vezetése gazdasági okokra hivatkozva 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készíti elő.

Megállapodtak a Szíriát elítélő dokumentum szövegéről az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A szöveg szerint a testület elítéli, hogy a szíriai hatóságok számos esetben megsértették az emberi jogokat, és erőszakot alkalmaznak a polgárok ellen. A nem kötelező érvényű nyilatkozatot a tanács tagállamainak szavazással kell megerősítenie.

Mégsem sztrájkolnak csütörtökön a német repülésirányítók - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója. A szakszervezet béremelést, kevesebb túlórát és jobb munkafeltételeket követelt a légiirányítóknak.

Kilépett a világűrbe a Nemzetközi Űrállomásról két orosz űrhajós. Szergej Volkov és Alekszandr Szamokutyajev egyebek mellett elindított egy mini műholdat, amely Jurij Gagarin űrrepülése 50. évfordulójának az emlékére 15 nyelven közvetít üdvözletet Föld körüli pályáján.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×