eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Medgyessy Péter Gyurcsány Ferenc felelősségére utalt

Medgyessy Péter szerint nem 2002 és 2004. közötti miniszterelnöksége idején ugrott meg az államadósság. Beszámoló az Országgyűlés államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságának üléséről

Medgyessy Péter, volt miniszterelnök szerint nem hivatali ideje alatt ugrott drasztikusan az államadósság. Az egykori kormányfő az Országgyűlés államadósság-növekedést vizsgáló albizottságának ülésén félműveltnek minősítette azokat az elemzőket, akik a 2002-es 8,9 százalékos költségvetési hiányt a 100 napos programnak tudják be.

Mint mondta: a többi között közalkalmazotti béremeléssel, nyugdíjkiegészítéssel és 13. havi nyugdíjjal járó program a hiánynak csupán 1 százalékát eredményezte, nagyjából 200 milliárd forintot. Céljai pedig helyesek voltak, még akkor is, ha ez sok pénzbe került a magyar társadalomnak.

Medgyessy Péter úgy látta, hogy mivel 2004-re a hiány 6,4 százalékra csökkent, és a 2002-es GDP-arányosan 52 százalékos szintről az államadósság is csak 59 százalékra nőtt, az általa hagyott közállapotok ma is vállalhatóak. Az államadósság Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt ugrott meg, ez viszont nem az ő felelőssége.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke, a miniszterelnök szóvivője a kérdések során viszont emlékeztetett, hogy 2002. és 2010. között 52-ről 82 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság, és bár alapvetően szerinte is 2005-től nőtt drasztikusan az adósság, emlékeztetett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szavaira aki úgy vélte, hogy 2002 óta minden kormány intézkedéseiben kimutathatók voltak az államadósság növekedését eredményező intézkedések.

Medgyessy Péternek viszont határozott álláspontja volt, hogy intézkedései szükségesek és helyesek voltak. Az autópálya-beruházások kapcsán a kormányfő elismerte, hogy drágán építették az autópályákat, a magyar tájnak viszont vannak olyan felszíni sajátosságai, ami miatt szükség volt erre. Erre a fideszes Babák Mihály azt mondta, hogy a 2-3 szoros árakat nem lehet megmagyarázni.

Az őt követő miniszterelnökök munkájáról Medgyessy Péter eleinte nem kívánt véleményt mondani, majd a sokadszor feltett kérdésre úgy fogalmazott: amennyire meg tudja ítéli, 2006-ban kísérlet sem történt arra, hogy a gazdaság állapota javuljon, majd Bajnai Gordon idején kezdődött a gazdaság konszolidálása.

Lemondásának okairól a volt kormányfő azt mondta: elfogyott hátországa. Medgyessy Péter úgy vélte: ment volna ez, ha tovább tudom csinálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×