eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elfogadta az Országgyűlés a különadó új szabályait - a nap hírei

Elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A reggel benyújtott és este megszavazott fideszes javaslat értelmében a különadó a tavaly január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja, a 2005 és 2009 közötti időszakra befizetett különadó összegét pedig az adóhatóság visszatéríti az új jogszabály hatályba lépése után 30 napon belül.

Az Alkotmánybíróság kifogása nyomán kidolgozott fideszes törvénymódosítás alapján a különadó-fizetésre kötelezettek köre kibővül mások mellett az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőkkel. A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

Hét beadvány a semmisségi törvény ellen


Összesen hét beadványban támadták meg az úgynevezett semmisségi törvényt az Alkotmánybíróságon - közölte a testület sajtófőnöke. Sereg András tájékoztatása szerint legutóbb a Pesti Központi Kerületi Bíróság három tárgyaló bírája nyújtott be kérelmet. Hangsúlyozta: 1997 vége óta soronkívüliséget élveznek a folyamatban lévő per bírája által kezdeményezett ügyek, de ez nem jelent konkrét határidőt. A törvénnyel a parlament korábban semmisnek nyilvánította a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéleteket.

Javaslat a fővárosi egészségügyi átalakításról

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint heteken belül a kormány elé kerül a fővárosi egészségügyi intézményrendszer átalakításáról szóló javaslat. Szócska Miklós a sajtóhírekre reagálva annyit mondott: valaki zavart akar kelteni, hiszen még a kiszivárgott, nem végleges munkaanyagban sincs szó kórházbezárásokról. Lapértesülések szerint a Semmelweis Terv alapján az állam venne át 12 fővárosi kórházat; az ingatlanvagyon egy részét értékesítenék, amelyet fejlesztésre fordítanának. Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője úgy nyilatkozott: ha a kiszivárgott koncepciót fogadják el, akkor bonyolultabb betegutak lesznek, a fővárosiak pedig drágább ellátást kapnak.

Kónya: nem közeledtek az álláspontok

Nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti vezetői és a belügyminiszter délelőtti megbeszélésén - közölte a demonstrációs bizottság vezetője. Az egyeztetésről Pintér Sándor belügyminiszter nem kívánt nyilatkozni. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta: a miniszter megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint még az idén minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, a járulékokkal és kamatokkal együtt. Hozzátette: továbbra is tárgyalni kívánnak a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. Kónya Péter úgy fogalmazott: elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani.

Kártérítést követel a Maltól a MÁV

Több mint 380 millió forint kártérítést követel a Mal Zrt.-től a MÁV a vörösiszap-katasztrófa miatt. A vasúttársaság szóvivője az InfoRádióban közölte: a kiömlő veszélyes anyag másfél kilométeren tette használhatatlanná a vasúti vágányokat és berendezéseket. Hackl Mónika elmondta: a helyreállítás és a pótló autóbusz-járatok költsége 384 millió forint.

Csődvédelmet kért a vegyépszer


Csődvédelmet kért a Vegyépszer Hungária Zrt., hogy megoldást találjon a hitelezői igények kielégítésére. A társaság közlése szerint az építőipar nagymértékű visszaesése és az ágazatot ért pénzügyi nehézségek súlyosan érintették a céget, és hiába kerestek új piacokat, a mintegy 80 milliárd forintos értékű líbiai beruházást a polgárháború kiszélesedése kudarcra ítélte.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti az üzemanyagok nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A portfolio.hu piaci forrásokból úgy értesült, hogy a benzin literenként hat, a gázolaj tíz forinttal kerül majd kevesebbe. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a 95-ös benzin ára átlagosan 382-383 forintra csökken, míg a gázolajé 362 forint körül lesz.

Közokirat-hamisítás mozgáskorlátozott parkolási engedélyért

Budapesten egy hét alatt 67 olyan ember ellen indult eljárás közokirat-hamisítás miatt, aki mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási engedéllyel élt vissza. Fülöp Valter, a fővárosi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta, hogy csak most reggel két órán belül hat embert állítottak elő. Hangsúlyozta: sokan nem is tudják, hogy az igazolvánnyal visszaélve súlyos bűncselekményt követnek el, amiért akár három éves büntetést is kaphatnak.

Kiadható Sanader Horvátországnak

Kiadható Horvátországnak a hazájában korrupcióval gyanúsított Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök - így döntött egy osztrák bíróság. A politikus ügyvédje fellebbezett a határozat ellen, arra hivatkozva, hogy Horvátországban nem lenne biztosított az igazságos eljárás. Ivo Sanader a fellebbezés elbírálásáig kiadatási őrizetben marad Ausztriában. A volt kormányfőt tavaly decemberben Salzburg közelében vették őrizetbe egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Ausztriában szintén vizsgálat folyik Ivo Sanader ellen pénzmosás gyanújával.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×